Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FP vill skapa närdemokrati

Att involvera kommunens invånare i de politiska besluten genom att införa ett system för närdemokrati är Folkpartiets viktigaste fråga om de vinner valet. Nyckeln är byaråden.

Folkpartiet vill skapa ett närdemokratisystem som ger medborgarna större inflytande i kommunhuset.Bild: Mats Roslund
Kommunen måste bli bättre på att lyssna till sina invånare. Det menar Folkpartiet, som lyfter fram en satsning på närdemokrati som främsta grej i sitt valmanifest.
Bakgrunden är att Båstadborna gång på gång ger kommunen dåligt betyg när det gäller påverkan och inflytande när Statistiska centralbyrån frågar, långt sämre än genomsnittet för andra kommuner.
– Det har Folkpartiet lagt märke till och det är det vi nu reagerar på, säger Thomas Andersson (FP), förstenamn på valsedeln.
För att minska avståndet mellan kommun och invånare vill Folkpartiet involvera byaråden.
– Jag har arbetat med byutveckling i tre års tid, med bygdegårdar och att skapa byaråd. Jag har sett vilket engagemang det finns. Det handlar inte främst om att tillsätta pengar, utan om att vara öppna och att lyssna.
Att bara lyssna är ingen garanti för att invånarna faktiskt får mer inflytande över kommunens verksamhet. Hur säkerställer man att lyssnandet gör nytta?
– Jag ska inte hitta alla lösningar, för då blir jag en maktpolitiker. Men det handlar bland annat om att kommunen måste svara invånare som kommer med förslag så att de förstår, vi måste ha ett underifrånperspektiv. Bygdegården i Förslöv har kostat oss väldigt lite och nu ska de göra ett kulturhus av den. Vi har fått väldigt mycket för de pengar som kommunen investerat.
Folkpartiet vill även slå ett slag för byarna i övrigt. De vill se mötesplatser för gamla och unga i alla byar och knyta ihop orterna med cykelleder.
I partiets valmanifest ingår även samverkan och stimulering av andra samhällsaktörer. Exempel som nämns är tennisen, Norrvikens trädgårdar samt kulturhuset i Förslövs bygdegård.
När det kommer till skolan vill Folkpartiet satsa på "ändamålsenliga och moderna" skollokaler.
– Vi ska investera och bygga, säger Thomas Andersson men uppger att partiet inte ger något löfte om att bevara samtliga nuvarande skolor.

Folkpartiets vallöften

Om Folkpartiet hamnar i maktposition efter kommunvalet vill de satsa på följande:
Skapa närdemokratisystem.
Mötesplatser i alla byar.
Bättre möjligheter för kultur- och idrottsföreningar.
Bygg ut cykellederna.
Företagsmark längs E6.
Samverka med entreprenörer.
Samordna skolbuss, sjukresor och busslinjer.
Satsa på lärarna.
Bygg moderna skollokaler.
Läxhjälp och lovskola.
Fler lärlingsplatser.
Bygg ut Bjäre trygghetstjänst.
Skapa anhörigcenter.
Inrätta vårdutbildningar på gymnasium och komvux.
Fler aktiviteter och träffar för äldre.
Gå till toppen