Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S vill skaffa kommunala kor

Socialdemokraterna vill att kommunen skaffar egna kor för att kunna servera närproducerat på tallrikarna i skola och äldreomsorg. Stopp för privatiseringar och satsning på fler bostäder är också viktiga frågor.

Socialdemokraterna vill att kommunen köper egna kor.Bild: Sonny Thoresen HD/NST
Det är kanske inte den fråga som är allra viktigast för Socialdemokraterna, men åtminstone den som sticker ut mest i deras lokala valmanifest. Partiet vill att kommunen köper egna kor.
Genom att kommunen själv äger djuren och sedan upphandlar skötseln, kan man servera närproducerat på tallrikarna i skolor och äldreboenden utan att bryta mot upphandlingsreglerna, som annars säger att man inte kan favorisera företag utifrån geografisk belägenhet.
En annan fördel är att kommunen kan låta beta sin egen mark.
– I dag betalar man faktiskt lantbrukare för att de ska låta djur beta kommunens mark, till exempel vid Klarningen, säger Ann-Margret Kjellberg, partiets förstanamn på valsedeln.
Samtidigt vill partiet införa en köttfri dag i skolan.
Hur rimmar det med att kommunen ska köpa kor?
– När de äter kött ska de äta bra kött, säger Ann-Margret Kjellberg.
Centralt driver partiet frågan om den så kallade "vita jobb"-modellen, som också nämns i deras lokala valmanifest. Den innebär att kommunen ställer krav på kollektivavtalsenliga villkor på de företag som kommunen tecknar avtal med.
Tecknar kommunen avtal med oschyssta företag i dag?
– Inte vad jag vet. Men det drabbar även företag i vår kommun om andra företag använder dåliga villkor som en konkurrensfördel.
Socialdemokraterna vill låta kommunanställda själva få välja vilken sysselsättningsgrad de ska ha. De vill stoppa privatiseringarna och behålla kommunala verksamheter i kommunal regi. Friskolor som drivs av andra idéer än vinstkrav har de inget emot.
När det gäller skolorna anser partiet att kvalitet är bättre än kvantitet. I praktiken betyder det att de vill avvakta den utredning som görs kring Backaskolan innan de bestämmer sig för om den ska bevaras.
– Man måste ta hänsyn till ekonomin, de pengarna det skulle kosta att renovera kan också användas till undervisning. Vi vill avvakta, säger Ann-Margret Kjellberg.
Viktigaste frågan nästa mandatperiod är enligt henne bostäderna.
– Vi vill försöka bygga hyresrätter i alla kommundelar.

Socialdemokraternas vallöften

Om Socialdemokraterna hamnar i maktposition efter kommunvalet vill de satsa på följande:
Kommunala tomter i alla tätorter.
Billiga lägenheter i alla kommundelar.
Behåll äldres träffpunkter.
Plats på äldreboende i egna kommundelen.
Bygg trygghetsboende.
Förskolor i alla sex tätorter.
15 barn per förskolegrupp.
Barnomsorg dygnet runt.
Kommunala kor.
Vegetarisk dag i skolan.
Bli en fair trade-kommun.
Respektera natur- och kulturskydd.
Fler barn i kulturskolan.
Samordna skolbussar, färdtjänst och linjetrafik.
Bygg planerade cykelvägar.
Friidrottsanläggning med allvädersbanor.
Heltid till kommunanställda.
Inga privatiseringar.
Inför vita jobb-modellen.
Höjd skatt om välfärden kräver det.
Gå till toppen