Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En tongivande akrobat

Max Carling har en hemlig lada full med cirkusgrejer som inte får plats i Cirkusmuseet han öppnat hemma i Ingelsträde. Han är trollkar, akrobat, balanskonstnär, jonglör i Max Magiska Cirkusvarieté. Och spelar 23 instrument. Men det blir mest klarinett och violin när han framträder med Carling Family.
Hur är det att jobba med tjocka släkten?
– Trevligt! Vi har många intressen gemensamt och pratar mycket. Gerd och farsan talar ofta om lingvistik. Syster Gerd är chef för ett amazonprojekt där man utreder indianspråk. Jag har läst lite språk och Gunhild har pluggat ryska och lite annat.
– Gunhild och Ulf pratar nog mest. De var yngst och fick väl inte prata så mycket när de var barn. Och nuförtiden bor vi på olika håll och har, förutom musiken, mycket att tala om när vi möts.
Vem var mest tongivande under uppväxtåren?
– Jag är äldst i syskonskaran och hittade på vad vi skulle leka. Till exempel byggde vi en segelbil, en typ av lådbil, och lyckades sno åt oss gamla lakan till segel. Först gjorde vi en anspråksfull mastrigg men oturligt nog välte den när vindpustarna kom. Men när vi gjorde den mindre, funkade det och Gunhild tvingades att sitta fram och styra.
– OS året 1980 lekte vi OS och upprättade femton grenar som vi tävlade i. Det mesta av leken var av det äventyrliga slaget. Gerd är familjens geni, Gunhild utmärkte sig ofta med ett gott humör. Och Ulf satte sig på tvären...
Ditt bästa sommarminne i år?
– När jag fick åka linbana till en österrikisk alptopp. Systersonen Herman 6 år, blev lite rädd för höjden och frågade: kommer linbanan att fungera när vi åker ner igen?
Badkruka eller delfin?
– I år blev det tyvärr badkruka. Ett dopp i härliga Marstrand under segeltävlingen, där vi spelade. Och sen inga fler. Men i värmen har jag i alla fall tänkt på hur mycket vi badade som barn...
Sommarens favoritglass?
– I början av juli var jag, barnen och Pernilla och tittade på ett stort danskt vikingaskepp som besökte Helsingborgs hamn. Ett fantastiskt bygge! Efteråt smakade det gott med glass.
Semesterresa du ännu bara drömmer om?
– Ystad Saltsjöbad med Pernilla.
Kopplar av med?
– Böcker och fin klassisk musik. Just nu Schumann. Symfonierna. Jag har inte fastnat för pianomusiken. Jag är jazzmusiker i grunden men tycker det är viktigt att det finns professionella orkestrar. Då blir nivån bra för oss andra också.
Om du måste ljuga?
– När man trollar ljuger man ju mest hela tiden. Man pratar om föremål i händerna, som redan smugits undan, det ingår i konstarten. Men sen finns det ju trolleri på riktigt också. Liksom att tomten finns...
Dold talang?
– Att kunna koka soppa på en spik.
Skulle vilja kunna?
– Göra en riktigt fin konsert med min Barockorkester.
Tre bra ord om dig?
– Inspirerad, djupintresserad, händig. Filar och bygger lite instrument. Nu har jag försökt mig på blåsinstrument. Men det är inte alltid det blir så lyckat. Och så komponerar jag. Varje dag arbetar jag i min instrumentverkstad eller kompositionsverkstad.
Stolt över?
– Att vi fick spela med vårt storband när kungens firade 40 år som regent.
Sämsta köpet i år?
– En skrivare till datorn som ännu inte är igång. Jag fick gå till biblioteket i Höganäs och skriva ut. Tur att det finns bibliotek.
Valets bortglömda fråga?
– Tvärtom! Innan valet är det ju många roliga förslag med cykelvägar och broar som säkert försvinner sen. Men så klart uppmärksammas kulturen och vilket innehåll den ska ha, för lite.
Om du fick sköta rikets affärer ett år?
–  Jag skulle vilja ha fler symfoniorkestrar och ge mer pengar till regionmusiken och blåsorkestrarna. Kultur är viktigt för samhället.
Vem skulle spela din roll i filmen om ditt liv?
– Paul Newman eller Danny Kaye.
Vilken låt skulle du välja som soundtrack?
– "When the saints go marching in", med Louis Armstrong.
En fantasifigur du hade velat vara?
– Tintin. Han är snäll och äventyrlig. Det är hela hans roll som ständigt nyfiken, som jag gillar. Man blir aldrig riktigt klok på vad eller vem han är. Han är en figur.
Om egna eller andras tatueringar?
– Jag tycker tatueringsvågen har gått för långt.
Det skulle du aldrig våga?
– Lindansa mellan två skyskrapor! Var i New York i maj och förskräcktes vid tanken på att vandra mellan dessa monstruösa byggnader.
Någon gång vill du?
– Tänk att få uppfinna något som andra har nytta av. Det hade varit roligt. Man uppfinner så mycket saker men det hade varit stort att få komma på något som folk verkligen behöver.
Gör: Klarinettist (jazz), violinist, jonglör, balans- och trollerikonstnär.
Aktuell: Lunds humorfestival, Kristianstad jazz.
Bor: I ett gult hus i Ingelsträde, en före detta smedja.
Familj: Barnen Nanna, Petronella och Linnea. Min fru Pernilla och hundarna Sigge och Tusse. Dessutom duvor, kanin, höns och katterna Mumlan och Müsli.
Bästa appen: Har inte kommit så långt!
För hälsans skull: Tränar spänd lina.
Gå till toppen