Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Gerillaslöjd på tapeten

Vi fixar, pysslar och handarbetar som aldrig förr. Gör-det-själv låter snällt, men det finns också en rörelse av radikala brodöser, craftivister och garngraffitiutövare. Människors arbete med händerna som handlar om att förändra världen.

Så fort vi gör någonting själva i stället för att köpa nytt gör vi skillnad. Det finns alltså anledning att ta både amatörers pysslande och professionell hemslöjd på större allvar. Frida Arnqvist Engström har skrivit nyutkomna boken "Gerillaslöjd" (Hemslöjden förlag).
– Att skapa handlar alltid om att ta kontroll på något sätt. Både över sin livssituation och de material som används, säger hon.
I den bemärkelsen kan man se Ernst Kirchsteiger som en politisk förebild. För att inte tala om gammelmormor. För som alltid när det talas om en trend, är det inget fenomen som är helt nytt. Kvinnor har alltid broderat, vävt och stickat in meddelanden och budskap i kläder, filtar och täcken. Den hemvävda bonaden "Egen härd är guld värd" var kanske redan när den broderades ett feministiskt manifest? Kanske är hela cocooning-trenden, när vi gör mysigt hemma, en grogrund för någonting större?
Gerillaslöjden, som Frida Arnqvist Engström skriver om, har visserligen en koppling till det offentliga rummet. Men garnutsmyckarnas arbete har ändå tagit avstamp i hemmen.
– Att renovera och ta hand om sitt eget hem kan vara inkörsporten för det jag kallar gerillaslöjd. Man får kunskap om material och hur man skapar själv. Man lär sig skillnaden mellan naturmaterial och konstgjort och börjar göra medvetna val. Jag tycker egentligen att allt det är politik. Det förändrar samhället.
På gatorna i vissa svenska städer har det under senare år dykt upp mjuka graffititaggar från graffitistickare som kallar sig för saker som Maskan, Brunaluna och Rut Dubbelknut. Det låter oförargligt, men garngraffiti är ett sätt för kvinnor att ta plats i det offentliga rummet.
En annan svensk garngraffitigrupp är Masquerade som har varit aktiva i Paris och i Stockholm. Medlemmen Maria (som inte vill stå med efternamn) berättar att en av drivkrafterna var att det skulle kännas hemtrevligt och tryggt ute på stan. Att visa för andra kvinnor att det är fler tjejer som rör sig ute.
Masquerades medlemmar började sticka för att det var trendigt, men också för att offentligt hedra tidigare generationers kvinnors alltför lågt värderade handarbete. För Maria är det en självklarhet att handarbete alltid varit mer politiskt än vad det har verkat.
– Som i syjuntorna – det är klart att det diskuterades politiska frågor där. Och det är klart att andra, män framför allt, måste ha sett sprängkraften i det. Jag tror att det är därför textilhantverket har förminskats och inte fått den status arbetet förtjänar.
Twitter och andra sociala medier i all ära, men textilhantverk kan också vara en förvånansvärd bra plattform för att göra sin röst hörd.
- Ett korsstygnsbroderi skriker inte högst i klassen, men man blir tagen när meddelandet tar ställning, när det är politik, säger Frida Arnqvist Engström.
Att hantverket har fått den här funktionen ser hon som ett tecken i tiden:
- Vi demonstrerar inte i samma utsträckning som tidigare. Vi letar andra kanaler att uttrycka oss i. Föreningslivet ser också annorlunda ut i dag och för att känna att vi engagerar oss är det allt fler som tar till något som känns naturligt och bekant.Pernilla Klüft i designgruppen Fuldesign, som bland annat designar färdiga broderikit med politiska budskap, tycker att kombinationen av åsikten och engagemanget i skapandet är det intressanta.
– Jag tycker att man ska lägga in mening i allt man gör. Inte minst när man broderar.
Pernilla Klüft vill också slå ett slag för att man ska våga visa vad man står för. Hon välkomnar ett personligare heminredningsideal där politiska åsikter och värderingar gärna får broderas och sättas upp på väggen.
– Hemmet tycker jag ska visa vem som bor där, inte vara ett museum över den man borde vara. TT

Brodera din egen protest!

Det går att köpa färdiga protestkit via Craftivit Collective på nätet. Men det går också att göra sin egen protest. Gör så här:
1. Välj ett budskap du känner starkt för.
2. Rita ditt mönster, gör det gärna litet så att människor måste gå nära och på så sätt engagera sig.
3. Brodera gärna på offentlig plats så att du får tillfälle att prata om budskapet med människor som blir nyfikna på handarbetet.
4. Ta bild av din protest när den är uppsatt. Sprid på sociala medier eller direkt till berörda företag eller organisationen.
Läs mer på www.craftivist-collective.com. TT
Gå till toppen