Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon vill fånga minnen från kriget

I sommar har Bodil Stefansson arrangerat flera guidade vandringar i Torekov på temat andra världskriget. Nu planerar hon att samla minnen från just den tiden och efterlyser personer som vill berätta.

Det började med en privatguidning för norrmän på besök. Bodil Stefansson, som har arrangerat guidade vandringar i flera år, berättade bland annat om Torekov under andra världskriget.
– De blev eld och lågor. Då tänkte jag, att om de blir så intresserade av det här, då kan jag ha "när kriget kom till byn" som tema på nästa sommars guidade vandringar, säger Bodil Stefansson.
Sagt och gjort. I sommar har hon arrangerat flera turer, som i takt med att ryktet spridit sig blivit populära.
På vandringarna har hon märkt att många bybor sitter inne med historier från just den här skälvande tiden. Nu har hon bestämt sig för att fånga upp dem och göra något av dem.
– Folk börjar bli gamla, vissa som lever nu och var med kommer inte ihåg längre. Det är bråttom, det är nu folk vill berätta, säger Bodil Stefansson.
Hon har redan kommit en bit på vägen, genom redan existerande litteratur och genom samtal med äldre Torekovsbor och badgäster, men hon vet att det finns fler personer som minns.
Därför efterlyser hon personer som vill dela med sig av sina minnen. De behöver inte vara omstörtande eller exceptionella för att vara betydelsefulla.
En sak som har slagit henne under de samtal hon haft med äldre Torekovsbor är att deras föräldrar inte har velat prata om krigstiden.
– Jag är verkligen förvånad över hur begreppet "en svensk tiger" har genomsyrat samhället, särskilt i Torekov som hade så utsatt läge. I min barndom pratade man aldrig om krigstiden. En kvinna som blev över hundra år viskade ännu på 90-talet när hon skulle berätta om vad som hände i byn under kriget, så hemligt har det varit.
Bodil Stefansson bor i Torekov och är författare till två böcker – "Roddkraft" och "Tantafällan". Sedan åtta år jobbar hon med ytterligare en. Hon utesluter inte att även sammanställningen av krigsminnen från Torekov kan resultera i en bok.
Fotnot: Den som vill hjälpa Bodil Stefansson och har minnen från Hallands Väderö och Torekov rörande andra världskriget att dela med sig av, uppmanas att ta kontakt med reportern för vidare kontakt.

Fotnot

Den som vill hjälpa Bodil Stefansson och har minnen från Hallands Väderö och Torekov rörande andra världskriget att dela med sig av, uppmanas att ta kontakt med reportern för vidare kontakt.
Gå till toppen