Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Det är så lätt att lägga över problemen på andra"

Fler vårdplatser löser inte automatiskt problemen med att det är fullt på sjukhuset. Det menar Brita Winsa, divisionschef för kirurgi inom Skånevård Sund. Till stöd för detta har hon en stor kartläggning av patientflödet på Helsingborgs lasarett. Den gjordes under våren av en grupp medarbetare från olika delar av sjukhuset samt representanter för kommunerna och primärvården.
De försökte tillsammans identifiera svaren på frågorna: Vad är det som gör att det blir stopp i flödet på sjukhuset? Hur ska vårdplatserna användas på rätt sätt? Gruppen gick igenom vad som inte funkar – och kom med förslag på lösningar, varav en del nu ska genomföras.
– Det finns inte en enda flaskhals, utan väldigt många små. Det är både bra och dåligt. Bra, för det är flera saker som vi kan fixa. Men det hade varit enklare om vi kunde säga att om vi öppnar x antal vårdplatser så har vi löst problemen, säger Brita Winsa.
Det finns ett återkommande problem – och inte bara i Helsingborg – med att det är fler patienter på sjukhuset än det finns vårdplatser. Brita Winsa konstaterar att fler vårdplatser visserligen hade kunnat vara bra när det är helt fullbelagt.
– Visst kan det vara så att fler vårdplatser tillfälligt skulle lösa problemet, dock finns det en klar risk att vi skulle få problem med för få vårdplatser igen om vi fortsätter att jobba på samma sätt.
Det stora problemet är i stället, enligt henne, att samarbetet över gränserna inte fungerar. Många patienter, inte minst äldre multisjuka, flödar fram och tillbaka mellan kommunens omsorg, vårdcentralerna och sjukhuset.
– Det är så lätt att lägga över problemen på andra, "om bara de gjorde det de ska så...". Men det är ingen idé att göra det. Vi måste tänka, vad är bäst för patienten?
Och då är lösningen ofta bättre kommunikation och samarbete.
Det här är dock ingen ny, revolutionerande insikt. Brita Winsa medger också att det inte var något i kartläggningen som förvånade henne.
– Vän av ordning kan säga, varför har ni inte redan fixat det? Jag kan bara säga att vi är i gott sällskap. Det här är ett problem i hela landet.
Brita Winsa konstaterar det kanske självklara: ingen ska ligga på sjukhus om man inte måste. Att vara på sjukhus innebär nämligen risker i sig, till exempel för infektioner.
En grupp som ligger på sjukhus i onödan är färdigbehandlade patienter som egentligen ska komma till ett boende i kommunens omsorg, men som inte får någon plats. Helsingborg har varit sämst i Skåne på att ta hem "sina" patienter. Förvaltningschefen för Skånevård Sund gick så långt som att kalla det att Helsingborgs stad "använder akutsjukhuset som vårdboende".
I juni och juli såg siffrorna helt plötsligt mycket bättre ut. Förklaringen är dels bättre samarbete, men också att ett antal extraplatser på ett korttidsboende togs i bruk.

Förslag på lösningar

Några exempel på åtgärder som skulle kunna ge patienterna bättre vård och frigöra vårdplatser, från kartläggningen på Helsingborgs lasarett.
1. Många patienter skickas till akuten från särskilda boenden, men alla behöver inte komma dit. En lättillgänglig konsult på sjukhuset skulle telefonledes kunna ge råd så att vissa patienter inte skickas till akuten utan får hjälp på annat, bättre, sätt.
2. En del behöver snabbt utredas på sjukhus men inte bli inlagda. En utökad öppenvård, antingen på sjukhuset eller i form av specialistläkare på vårdcentralerna, skulle kunna se till att patienten får hjälp under dagen.
3. En rond i samarbete med Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, kan identifiera patienter som i stället för att ligga på sjukhus kan få hjälp hemma av ASIH. Detta har kört igång.
Gå till toppen