Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Röd tråd formar det gröna

3 000 kvadratmeter stampad lera och björnbärssnår blev en trädgård med mjuka linjer, fina utblickar och spegeldamm. På söndag öppnas grindarna under Höstrundan.

Det är svårt att tänka sig att Furutorps trädgård var helt igenväxt för bara några år sedan. Björnbärssnår och sly hade nästan helt tagit över de 3 000 kvadratmetrarna och lerjorden var rejält stampad efter att hästar och får gått inhägnade i trädgården några år innan landskapsarkitekten Fredrik Hansson och hans sambo tog över gården.
– Det tog ett par år att bara rensa bort allt. Först förra året kunde vi på allvar börja med trädgården, säger Fredrik Hansson.
Han gjorde precis som man ska göra med en ny trädgård, det vill säga väntade i två år för att se vilka växter som skulle dyka upp.
– Men det hade jag ingenting för, här var helt rensat på växter. Hästarna och fåren hade ätit upp det mesta.
Några vackra gamla träd stod dock kvar och fick bilda stomme i den nya trädgården. Att hitta struktur och form är det viktigaste när man skapar en ny trädgård eller gör om en gammal, menar Fredrik Hansson.
– Man ska hitta den röda tråden, helhetslösningen, och inte fastna i detaljerna.
Han varnar också för att såga ner gamla träd utan att tänka sig för ordentligt.
– Det kan förändra en trädgård helt och hållet och det tar så otroligt många år innan ett nytt träd växer upp.
Den nya trädgården har fått runda former i gränsen mot åkrarna. Någon omgärdande häck finns inte eftersom Fredrik vill få in landskapet i trädgården. En rad höga kastanjeträd i norr och en rad popplar i söder hjälper dock mot blåsten som kan bli svår i det öppna landskapet.
Framför huset blänker en nyanlagd spegeldamm, inramad av två rundade rabatter och med en fontän i mitten.
– Jag kan inte tänka mig en trädgård utan vatten i någon form, det existerar knappt i min värld.
Ett köksland började ta form i somras och ska utvecklas till nästa år. Framöver ska det över bli en pergola och en lund med skuggväxter.
– Den kommer att bli fin under kastanjerna.

Fakta Höstrundan den 14 september

Ett 20-tal trädgårdar i nordvästra Skåne är anmälda till årets tredje trädgårdsrunda Höstrundan.
Trädgårdarna håller öppet mellan klockan 10 och 17.
Leaderprojektet Skåne Nordväst Din Trädgård ligger bakom arrangemanget.
Mer information finns på www.dintradgard.org.
Gå till toppen