Landskrona

Personvalen få i Landskronas val

Inslaget av personval är litet i årets valrörelse.

Alla har de jagat kryss: Karl Philip Nilsson (FP) i år, Marko Huttunen (C) 2010 , Michael Andersson och Kevin Lidell (PP) i år, och Anders Karlsson (S) till riksdagen 1998.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
18-årige Karl Philip Nilsson (FP) är statsvetarstudent i Lund, och fokuserar på unga i sin personvalskampanj till Landskrona kommunfullmäktige:
– Vi kan satsa mycket mer på att locka studenter till Landskrona.
Så han vill driva fram studentboenden i innerstaden, samt bättre kollektivtrafik på natten.
Han har kampanjat i sociala medier, insändare och på affischer, samt stoppat flygblad i brevlådor med hjälp av släkt och vänner.
Ytterligare tre folkpartister har personvalskampanjer: Tony Petersson, Christian Roslander och Gulistan Batak.
– Jag tror konkurrensen gynnar både partiet och oss som individer. Det är lärorikt, säger Karl Philip Nilsson.
Folkpartiet är det enda fullmäktigeparti som har personvalskampanjer i Landskrona i år.
– Personval är bra för demokratin, det ger politiken ett ansikte, säger Torkild Strandberg, lokal partiordförande.
De andra partierna pratar alla om att "lyfta fram laget" – samtidigt som man ofta ändå exponerar de som står överst på listorna.
– Vi har lyft fram ledande personer sedan Hjalmar Brantings tid, han kallades "hövdingen". Så starka ledare har vi ju, säger Niklas Karlsson (S), kommunalråd.
Just en stark ledare tycks Socialdemokraterna i Landskrona sakna, eftersom partiet inte fattat beslut om vilken av partiets kandidater man vill se som kommunalråd. Niklas Karlsson siktar på riksdagen; lokala partiordföranden Anders Karlsson dementerar att han är aktuell.
Kan personval vara ett sätt att lösa knuten?
– Det är ingen knut. Partimedlemmarna kommer att bestämma detta efter valet, säger Niklas Karlsson.
Marko Huttunen driver till skillnad från 2010 inte personvalskampanj. Då blev han inkryssad på ett moderat mandat, men nu står han överst på Centerns lista.
– Jag har istället lagt energin på partiets kampanj, säger Huttunen.
SD och MP ställer sig neutrala till personval, medan Moderaternas Erik Raita princip är för personval. Det är inte Vänsterpartiet:
– Vår riktlinje är att inte ha personvalskampanjer. Risken är att man tappar ideologin och vad partierna står för. Sedan får ju alla givetvis kryssa, säger Magne Jönsson (V), lokal partiordförande.
Bland de mindre partierna har Piratpartiets Michael Andersson och Kevin Lidell personvalskampanjer.
Feministiskt initiativ är inte heller emot, och lokala ordföranden Johanna Ivarsson säger att hon uppmuntrat kandidater i byarna att kampanja lokalt.
Gå till toppen