Ekonomi

God jul med maximal ledighet

Sugen på att resa bort under jul och nyår? Ta fem dagar ledigt och få totalt 16 dagar i sträck. Men om de ska firas utomlands gäller det att börja titta på resor nu.

Bild: Lionel Cironneau TT
I år ligger de röda dagarna perfekt för den som vill maximera sin långledighet. Med några få semesterdagar går det att få långledigt vilket gör att många lockas av att åka utomlands.
— När det är jättemånga röda dagar ser vi ett stort tryck. Det såg vi redan i våras, säger Magdalena Öhrn, informationschef vid Ving.
Hennes kollega, Mathias Bergendahl, informatör på Fritidsresor, säger:
— Det är väldigt viktigt. Man ser en möjlighet att resa bort. Sedan finns det många som sparat semester sedan i somras och nu behöver ta färre dagar för långledighet. Det blir dubbel vinst, säger han.
Julresorna brukar kunna bokas hos charterbolagen redan ett år i förväg. Den stora bokningsperioden är dock sommaren och början av hösten, det vill säga augusti—september.
— Vi märker att när man är ledig så pratar man ihop sig om nästa semester, säger Magdalena Öhrn.
Hos Fritidsresor är redan sju av tio resor under perioden bokad. Ving ser också ett stort tryck där till exempel Thailandsresor har en 25 procent högre bokningsgrad än förra året.
Ettan på listan är dock självklar— Kanarieöarna som alltid.
Gå till toppen