Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Envis och vacker knöl

Jordärtskockor är väldigt lättodlade delikatesser. Skörda fram till frosten kommer och gör som mästerkockarna, våga testa dem i nya rätter och smakkombinationer.

Man skulle kunna kalla jordärtskockan för kökslandets mest envisa överlevare. Har du en gång planterat den kommer den nämligen att belöna dig med skörd år efter år – och den kräver inte mycket tillbaka.
– De växer som ogräs, man behöver bara peta ned dem i jorden så sköter de sig själva, säger den odlande kocken Peter Streijffert.
Jordärtskockan odlades först av nordöstra Nordamerikas ursprungsbefolkning som kallade dem "solrötter". Den har härligt gula blommor som sin släkting solrosen, men är flerårig och har knotiga ätbara knölar som liknar ingefärans. Till Sverige kom den på 1600-talet men knuffades ut av potatisen när denna gjorde sin entré århundradet därpå. Nu omfamnas den dock igen, inte minst på finkrogarna, som en ren delikatess. Smaken är nötaktig och något söt.
Enbart en jordärtskocka ger ungefär ett kilos skörd och knölarna bildas sent på säsongen. Därför skördas de från senhösten och fram till frosten. De håller sig bäst i jorden, så det är bra att inte ta upp alla med en gång, då de skrumpnar ganska fort. Täck gärna jorden med exempelvis halm i stället så kan du skörda längre. Stjälkarna som börjar vissna kan du kapa ned en bit ovan marken. Knölarna tål kyla bra och därför kan du också fortsätta skörda så fort tjälen släpper igen.
Jordärtskockan växer gärna åt alla håll och kanter. En av de vanligaste sorterna är blommande Bianca som kan bli uppåt tre meter hög. För att hålla ordning på dem, gräv upp de sista på våren och plantera om dem i jord där du tillför lite gödsel och kompost. Dyker den upp på oönskade ställen är det bara att dra upp skotten.
Jordärtskocka kan likt potatis användas till en mängd olika saker, i gratänger, mos och till och med som pommes frites och chips. Soppa är den mest kända rätten, men varför inte testa något nytt?
– Smör och grädde är bra kompisar till skockorna – och äpple. Själv har jag provat waldorfsallad med skockor i stället för selleri, säger Peter Streijffert. TT
En risotto ska röras om ofta. Medan du gör det, sköter sig kycklingen själv i ugnen.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och riv jordärtskockorna. Dela svampen i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den i smör eller rapsolja i en tjockbottnad kastrull, cirka 1 minut. Tillsätt riset och låt det rosta cirka 1 minut. Tillsätt vinet och låt det koka in. Sänk värmen. Koka upp 8 dl vatten och blanda med kycklingfonden. Späd riset med buljongen, lite i taget. Rör om ofta. Koka i cirka 15 minuter. Tillsätt jordärtskockorna och svampen och koka cirka 5 minuter, tills risotton är mjuk men med en liten kärna kvar. Ta av från värmen och smula ned osten. Smaka av med salt och peppar. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form. Blanda soja och smör eller rapsolja och pensla filéerna. Tillaga i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Skär i skivor. Strö örtkryddorna över risotton och servera med kycklingen och kokta haricots verts.
En underbart god soppa. Päron och jordärtskockor är en suverän smakkombination.
Skala jordärtskockor och lök och skär i bitar. Fräs dem med fänkål i smör. Tillsätt vin och buljong, koka tills jordärtskockorna är mjuka, cirka 10 minuter.
Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och koka upp, smaka av med salt och peppar.
Kärna ur och hacka päronet fint. Häll upp soppan i djupa tallrikar och garnera med färsk timjan och ringla eventuellt över lite olivolja. Servera tillsammans med päron och crème fraiche. (Arla Köket)

Fakta Odlingstips för jordärtskocka

+Är du inte ute efter blomningen kan du plantera skockor från mataffären. Vill du ha 'Bianca', en tidigare sort som blommar, är det bäst att få av någon annan odlare, beställa via nätet eller leta på trädgårdsmässor.
+Sätt dem tidigt på våren eller på hösten med cirka 30 centimeters avstånd och 15 centimeters djup. Stora skockor kan brytas till mindre.
+Odla dem gärna i separata bäddar avgränsade med exempelvis gräs eller grus, så blir det enklare att hålla dem på plats.
+Lägg inte överblivna knölarna i komposten. Endast ett litet fragment av en skocka kan få den att spridas. Däremot kan du gärna flisa ned stammarna i en kompostkvarn. TT
Gå till toppen