Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lys upp det gröna i natten

Ljuspunkter. En höstkväll besökte vi Rolf Bengtsson och Gunilla Bokelund- Bengtsson i deras välbelysta grönska i Rögle. De vet hur man ljussätter en trädgård.

Rolf Bengtsson och Gunilla Bokelund- Bengtsson berättar att det tog flera månader innan de hittade "sitt ljus" i trädgården.
– Vi lät kablarna ligga ett bra tag innan vi grävde ned dem.
När man ljussätter trädgården ska man tänka på att den ska fungera året om. Grönskan i ett träds lövverk kan bli vackert med ljussättning från markstrålkastare riktade mot både stam och krona. På vintern upplevs trädet annorlunda då grenverk och stam i stället blir framträdande. Det handlar om att skapa ett samspel mellan ljus och mörker i trädgården.
– Det är lättare att belysa på vintern och det är då man också har mest glädje av ljuset. Det är inte helt mörkt då man tittar ut i trädgården, utan det blir en miljö. Sedan bidrar nog belysningen till att objudna inte gärna går in i trädgården. Belysningen blir även en markör av hur stor tomten är, säger Gunilla Bokelund.
Man ska vara nog med att välja objekt som ska belysas, till exempel buskar, gångar trappor, trädkronor, stammar och prydnadsgräs. Man ska sträva efter att ha belysningen riktad ifrån sig och se till att den inte bländar grannarna.
– De flesta belysningsföretag anordnar särskilda kvällar där konsumenterna kan se ljusens effekter innan man handlar, säger Gunilla Bokelund-Bengtsson.
– De flesta är LED-belysning på två watt, så energikostnaden är försumbar, säger Rolf Bengtsson.
Jan-Ingvar Jagorstrand från Vinslöv tillhör parets bekantskapskrets. Han är precis som Rolf och Gunilla riktigt biten av trädgårdsskötsel, men även ett proffs på hur man arrangerar utomhusbelysning.
– Med belysning i trädgården får man en annan, nästan tredimensionell upplevelse, särskilt under den mörka tiden av året. Rimfrost i belysning är otroligt vackert, säger han.
Det finns flera olika typer av belysning, vad är att föredra?
– LED-belysning har en livslängd på 25 000 till 30 000 timmar, det ska jämföras med halogenlampor som i regel tar slut efter 1 000 timmars drift. Så man kan nog säga att halogenlampan är på väg ut, säger Jan-Ingvar Jagorstrand och fortsätter:
– Visserligen är LED dyrare, men de betalar sig i längden.
Rolf och Gunillas trädgård, Solhem, är stor, grön och skuggig och uppbyggd kring gamla träd från 20-talet.
I en nyanlagd trädgård kan man arbeta med släpljus på diagonalen längs med gräsmattor och gångar. Plank och staket får ett annat liv i rätt belysning, menar Jan-Ingvar Jagorstrand.
De vanligaste misstagen är enligt honom att man köper för enkla och billiga belysningar. Man ska inte heller köpa för många armaturer på en gång.
– Man ska ta det lugnt. De som köper 15 lampor samtidigt får problem med att placera dem.
Man bör sträva efter enhetlighet. Trädgården blir vackrare och lättare att ta till sig i en enkel och stilren ljussättning. Ett gott råd är att prova olika ljussättningar innan man gör den slutliga installationen. Olika placeringar och riktningar ger olika typer av upplevelser.
Gå till toppen