Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hästjobb bakom ny ridled

Hästfolket har fått en efterlängtad ridled. På söndag invigs den tre mil långa leden i skogsterräng. Framöver hoppas man knyta samman den med andra ridleder i Skåne och Halland.

2007 kallade kommunen till ett möte med personer inom häst- och ridnäringen i Ängelholm för att få veta vad de hade för behov och önskemål.
Några möten senare stod det klart att ridvägar i terräng stod högt upp på önskelistan. Och nu är det bara några dagar kvar innan det är dags att inviga resultatet.
– Från början kom vi fram till att försöka få till tre olika ridslingor. Är man inte markägare eller känner till området så kan det vara svårt att hitta någonstans att rida, säger Amalia Falck som har varit med i projektet sedan första mötet.
En slinga skulle gå i skogsterräng vid Tåstarp, en i slättbygden runt Ausås och Starby och en stadsnära i Valhallsskogen.
Under ett uppföljningsmöte skapade man "Hästrådet i Ängelholms kommun", som bestod av intressenter från kommunen, hästföretag, LRF och ridskolor. Rådet tog bland annat fram en ansökan som utmynnade i att ridledsprojektet fick EU-bidrag.
Efter att ha undersökt intresse från markägare och få ihop tillräckligt med ryttare att driva igenom projektet fanns enbart Tåstarpsslingan kvar.
Nu har man röjt, gjort övergångar vid vattendrag, förstärkt med grus vid behov och slutligen satt upp skyltar.
På söndag är det dags för invigning.
– Slingan är nu utmärkt och färdig. Totalt blir det omkring tre mil i skogarna runt Tåstarp, Gånarp och Toarp, fortsätter Amalia Falck.
För att underlätta för ryttare som inte bor i området finns det också två platser runt ridleden dit man kan köra och parkera med hästsläp.
– Vi hoppas att det kan locka hit ryttare utifrån, det skulle vara jättekul.
På skyltarna, som satts upp på flera ställen runt slingan, finns förutom en karta några ordningsregler samt en uppmaning till ryttarna att gå med i ideella föreningen Ängelholms terrängryttare.
– Det är föreningen som framöver ska fortsätta att hålla ridleden iordning. Det handlar om röjningsarbete efter storm, en del skogande och lägga nytt grus där det behövs. Vi räknar med att föreningen får lägga någonstans mellan 200 och 250 timmar om året på underhåll.
Det är även föreningen som ser till att stänga delar av leden vid behov, som vid jakt eller avverkning, eller om det är för blött i markerna.
För Titti Ring, som har ridit i området i 14 år, blir det ett stort lyft med ridleden.
– Det är skönt att slippa trafiken och att veta att man rider på accepterade vägar, det blir inga diskussioner.
Invigningen sker på söndag kl 14 vid före detta militärförrådet på Toarps backaväg. Mer info på www.engelholmsterrangryttare.se.
Gå till toppen