Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moderaterna vill ha bred uppgörelse

Det är fortfarande oklart vem som ska styra kommunen. Moderaterna siktar på att få ihop en allians före den 15 oktober. Helst ska den vara bred och ge majoritet.

Moderaterna blev traditionsenligt kommunens största parti efter söndagens val. Men ett relativt stort rösttapp till inte minst Bjärepartiet har ruckat på maktförhållandena. Den spruckna alliansen – bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna – får ingen majoritet även om den skulle vilja.
Situationen kan beskrivas som ett hela havet stormar där det gäller att hitta en stol att sätta sig på innan musiken slutar spela den 15 oktober. Helst på en stol som gör att man får bestämma.
Eftersom Moderaterna är det största partiet vilar ett visst ansvar på dem att sy ihop ett styrande samarbete.
– Ja, det är alltid så att största partiet tar ansvar för att försöka hitta en gemensam lösning, säger Kerstin Gustafsson (M), partiets toppkandidat och nuvarande kommunstyrelseordförande.
Hon och partikollegan Åsa Ragnarsson har fått i uppdrag av sitt eget parti att föra samtal med andra partier om eventuella samarbeten.
Är det givet att Moderaterna kommer att ingå i en styrande koalition?
– I dag, ja. I morgon, vet ej.
Om ni enas i den tidigare alliansen får ni ju inte majoritet. Hur tänker du kring det?
– Jag kan i så fall tänka mig att styra i minoritet.
Att styra i minoritet kan vara jobbigt. Klarar ni det?
– Vi gjorde det förra mandatperioden och har gjort det ett och ett halvt år nu också. Allt är möjligt. I Landskrona har de gjort det i många år. Det finns alltid lösningar.
Kerstin Gustafsson säger att en bred uppgörelse som ger majoritet är att föredra och att minoritetsstyre är ett mindre attraktivt alternativ. Hon vill inte uppge hur långt förhandlingarna har kommit.
Har ni haft kontakt med något parti än?
– Det avslöjar jag inte nu.
Är Folkpartiet givet i ett samarbete?
– Ja.
I kommunvalet tappade Moderaterna 496 röster jämfört med valet 2010. Det motsvarar 5,6 procent av partiets röster. Det motsvarar också tre förlorade mandat i fullmäktigesalen.
Varför tappade ni så många röster?
– Jag vill inte spekulera i det just nu, jag konstaterar bara att Moderaterna har gjort ett dåligt val. Vi håller på att analysera det. Vi har kanske inte varit tydliga med vårt budskap.
Eller så gick inte er politik hem hos väljarna?
– Det tror jag inte. Ingen satsar mer än vad vi gör när det gäller vård och omsorg till exempel. Eller på skolan och den övriga verksamheten.
Hur är stämningen i partiet efter valet? Känns det tufft eller tror ni att ni kan behålla makten?
– Det finns säkert de som tycker både och.
Vad tänker du själv?
– Jag resonerar så här, att detta valet har speglat vad kommuninvånarna vill. Då får vi rätta oss efter det.
Att väljarna vill ha mindre moderat politik?
– Det känns ju inte roligt, men rösterna har gått till Sverigedemokraterna och Bjärepartiet. Och Bjärepartiet är borgliga i grunden.
Kan Bjärepartiet vara en allianspartner?
– Det får framtiden utvisa, säger Kerstin Gustafsson.

Fakta Fullmäktige

Så här kommer fördelningen av platser i nya kommunfullmäktige att se ut:
Moderaterna 10
Bjärepartiet 9
Socialdemokraterna 7
Centerpartiet 5
Folkpartiet 3
Miljöpartiet 3
Sverigedemokraterna 3
Kristdemokraterna 1
Gå till toppen