Höganäs

Veteraner i långa banor

De 50 traktorerna i Fredrik Zackows stall får sällskap av nästan lika många till. Dessutom luftas en rad andra veteranmaskiner. Nu blir det lantbruksnostalgi hela helgen.

Fredrik Zackow är en samlare av stora mått. Han har, som han uttrycker det, "stoppat husen fulla" på föräldrarnas gård mellan Nyhamnsläge och Brunnby. Här driver han Kullabygdens lantbruksmuseum som arrangerar "Lantliv på farfars tid" i samarbete med Kullabygdens veteran- och maskinförening.
– Vi har hållit på här i två veckor, säger Fredrik Zackow när han på fredagen blickar ut över utställningsområdet, där en imponerande mängd gamla maskiner körts ut och radats upp.
Då väntar han fortfarande på en rad inlånade fordon som ska anlända under eftermiddagen.
Ett helt gäng vänner hugger också i och flera av dem bidrar även med föremål. Joel Lindau har tagit med en traktor och en brandspruta från år 1936, Dan Svensson en motor och en ångmaskin.
Men det mesta är Fredrik Zackows grejer. Allt från gamla tröskor som påminner om diligenser till den stora ånglokomobilen som skeppades hit i delar från USA, där den använts på prärien med plattformsplog (som arbetare kunde stå på).
– Han har en sjukdom, skämtar Dan Svensson om Fredrik Zackows tämligen dyra och utrymmeskrävande hobby och samlarmani.
Sin första traktor köpte han när han var 13 och hans äldsta är från 1918.
50 traktorer och en massa andra maskiner, får du inte förvaringspanik?
– Jo, hela tiden, säger Fredrik Zackow med ett skratt, varpå han berättar om den nya maskinhall som byggdes så sent som för två år sedan och nu också är proppfull.
Han inte bara samlar, dessutom renoverar han för allt ska gå att köra och använda. Hela helgen blir det också olika aktiviteter – det ska tröskas, krossas sten, sågas... Och så blir det traktorparad.
Från början kallades arrangemanget Tröskdagar, sedan växte det och blev "Lantliv på farfars tid". Men räknar man från allra första början så är det 15-årsjubileum i år.
"Hoppborg" står det på en stor skylt, det var ett nytt inslag som tillkom för barnen i fjol. Men då pratar vi alltså inte fläkt, plast och gummi – utan en gammal hederlig hög med höbalar.
– Det är mycket barnfamiljer i publiken. Och gubbar, säger Dan Svensson.
Fredrik Zackow räknar med någonstans mellan 1 500–2 000 besökare under helgen.
Arrangemanget pågår klockan 11–17 både lördag och söndag.
Gå till toppen