Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Drömmen om svenskt bubbel

En omöjlighet och en idiotisk dröm? Det finns de som vågar satsa trots det svenska klimatet. Vi har åkt till Ästad gård utanför Falkenberg för att träffa Daniel Carlsson som vill göra Sveriges bästa bubbel.

För bara några veckor sedan såg det mörkt ut. Regnet vräkte ner. 300 millimeter föll över vinrankorna i södra Sverige och det kunde ha slutat med en katastrof.
Men Daniel Carlsson på Ästad Vingård är nästan oroväckande lugn när jag för någon vecka sedan gick med honom genom vinfälten.
– Vi har planterat på en nästan ren grusås. Vattnet rinner bara rätt igenom. De tog ingen som helst skada, säger han.
Det fina vädret veckan därefter har inte heller skadat. Skörden från de 15000 solaris-rankorna kommer att ske inom någon eller några veckor. Och för andra året i rad så kan de få svenska vinodlarna se fram mot en riktigt bra skörd.
– Det kommer inte att bli någon stor skörd. Det var kallt i juni vid knoppningen och vi hade hagel två gånger i våras men det ser ut att bli bra mognad på druvorna, säger Anders Carlsson som är en av fyra syskon som nu driver Ästad Gård tillsammans med föräldrarna.
Ästad Gård ligger vackert och naturromantiskt ett par tre mil nordost om Falkenberg. Daniel Carlsson och hans bröder är fjärde generationen på gården. Men det var hans föräldrar som på allvar började expandera verksamheten. De var ekomjölkspionjärer - men nu är det mycket mer än mjölk på gården. Hotell- och konferensverksamhet, undervattensbastu, spa och äventyrsbanor (typ fångarna på gården och klättring i en av Sveriges äldsta silos).
Men med Daniel Carlsson är fokus nu på vinet och att skapa ett riktigt bra vin. 2011 planterade man 4 hektar med 15 000 solarisstockar - den druvsort som blivit de svenska vinodlarnas favorit. En druvsort som man nu hoppas ska kunna fungera som bas för ett mousserande vin.
– Jag är ju egentligen en rödvinsdrickare men jag har inte varit alls nöjd med de svenska rödvinerna. När vi kollade på förutsättningarna så var solaris en självklarhet. Men det lustiga är att jag sa att jag aldrig ska bli bonde - och nu står jag här, säger Daniel Carlsson.
Vid sin sida har han Larst Torstenson - Sveriges förste interantionellt erkände vinodlare på Vin & Sprits Domaine Christian Rabiega och sedan några år tillbaka så kallad "flying winemaker" som deltar i olika vinprojekt världen över.
– Solaris är en väldigt bra druvsort för de svenska förhållandena. Den klarar kylan bra och har bra motståndskraft mot sjukdomar. Jag tror till och med att manskulle kunna köra ekologiskt på solaris i Sverige. Men jag är inte alls säker på att det kommer att vara solaris som blir den "svenska" druvan. Om 50 år kan det vara någon helt annan, säger Lars Torstenson.
Det snackas mycket om klimatförändringarna i världen just nu och en del har tagit dessa som intäkt för att det ska bli mycket varmare i Sverige och att vi därför snart kan odla vin på samma sätt som i södra Europa. Men det är inte mycket som talar för det.
– Det är snarare så att det kan bli sämre förhållanden här i Sverige. Det kan bli ett mildare klimat med mycket mer regn och röta och det är inte alls bra för druvorna, säger Lars Torstenson.
Frosten är ett ständigt närvarande hot och därför har Ästad Gård investerat ett sprinklersystem med spridare som sitter på var fjärde vinrad och som ger vinrankorna en dusch när det börjar krypa ner mot minusgrader på vårkanten när vinet börjar knoppas. Vattnet fryser till is och skyddar lite oväntat knopparna från att frysa sönder - det isolerar och värmer upp och funkar bra ned till minus 9 grader.
Förra året gjorde man en första experimentskörd. 500 kilo druvor gav 300 liter vin som man gjorde 20 olika viner av. Allt i jakten på att hitta ett så bra grundmaterial till ett mousserande vin som möjligt. I år blev skörden 4800 kilo men man siktar på 15 ton - det vill säga ungefär ett kilo frukt per planta.
– Mousserande är vårt huvudspår - att göra ett mousserande vin. Sedan kommer vi även att göra andra viner också, säger Daniel Carlsson.
Vid besöket provade vi tre av de framtagna vinerna -alla på solaris. Ett som är tänkt att få en andra jäsning på flaska och därmed också bubblor på plats. Det hade legat 9 månader på jästfällningen av hade en fräsch smak av citrus, grape och mineral (men kanske också lite svavel?). Vi provade också ett "vanligt" stilla vitt vin som gjorts av "pressvinet" (det vill säga det man pressat ur druvorna) efter att den självrunna juicen använts till det mousserande vinet som smakande friskt och lite bränt och som visade upp solaris mer kryddiga sida.
Slutligen ett experiment med solaris och ekstavar som smakar runt och fruktigt med kryddor och lite ek - något som inte är helt okontroversiellt.
– Ekfat är fantastiska om du har rätt fruktmaterial. Annars för du banne mig se upp. Ekstavar kan vara mycket skonsammare mot vinet. Ekfat oxiderar ju vinet och jag ser inte att det skulle vara något bra för Solaris, säger Lars Torstenson.
Gå till toppen