Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Prata pengar för kärlekens skull

Allt i en pott, var och en efter förmåga eller helt separerad - det finns många sätt att organisera ekonomin när man lever med en annan person. Prata om pengar, råder experterna. Öppenhet leder till färre konflikter.
Sambon bränner 5 000 kronor på skidutrustning, pengar som du hade tänkt skulle gå till en ny tvättmaskin. Du vill åka till London en helg, sambon tycker att ni ska prioritera en avbetalning på bilen i stället.
– Många bråk om pengar bottnar i att vi har olika värderingar om ekonomi. Vi vill göra olika prioriteringar. En annan sak som ställer till det är att vi inte är vana att prata om ekonomi, och då ligger det där outtalat och kan ge upphov till irritation och konflikter, säger Bodil Hallin, privatekonom på Ikano bank.
Familjerådgivaren Hans Larsson har träffat par som egentligen aldrig har pratat om pengar.
– Mitt tips är att vara öppen om ekonomi, att faktiskt sätta sig ned och tala. Det kan räcka långt för att undvika konflikter att båda vet vad familjen har för ekonomi, säger han.
En fråga som Bodil Hallin har fått många gånger är om det är rimligt att den som tjänar mindre bidrar med lika mycket till de gemensamma utgifterna. Hon tycker att den egna livssituationen måste styra vilket upplägg man väljer. Börja med att sätta av tid för att prata igenom ekonomin. Utöver löpande utgifter, och sparande till semestrar och oförutsedda utgifter bör framtida pension vägas in. Särskilt om en person arbetar deltid och tjänar mindre. Sedan gäller att man tar ett gemensamt ansvar för att hålla det man kommit överens om.
– Ofta sköter en det rent praktiska. Men det är bra att den andre får överblick, har inloggningskoder till alla konton och går in och tittar ibland.
Att växla roller kan också vara bra.
– Det kan vara skönt för den andre att bli avlastad, och så kommer någon in med nya friska ögon och kanske ser saker som gör att man får mer pengar över, säger Bodil Hallin. TT

Så blir det enkelt och praktiskt

Öppna ett gemensamt konto för räkningar, med automatiska överföringar från era lönekonton.
Koppla varsitt bankkort till kontot eller skaffa kreditkort för övriga utgifter.
Starta gemensamt sparkonto, också med automatisk överföring. Dela upp sparandet i kortsiktigt (julklappar, ny diskmaskin...) och långsiktigt (större renoveringar, ny bil...)
Ha lika stor insyn i ekonomin.
Boka tid för avstämning efter två till tre månader. En gång om året om ni levt ihop länge.
Byt upplägg om det inte funkar.
Det finns inget rätt och fel. Bestäm vad som passar er.

Fem modeller för att ordna ekonomin

Bodil Hallin tipsar om fem olika modeller för att ordna ekonomin. Utgå från den som passar era värderingar och livssituation, och hitta den bästa lösningen.

1. Helt separat ekonomi

Passar bra för helt nyblivna sambor eller kompisar som bor ihop. Stäm av utgifterna varje månad, så att inte den ene betalar mer än den andre utan att ni märker det.

För att undvika konflikter: Boka in en fast tid varje månad för att stämma av. Det finns mobilappar som är bra att använda för att hålla ordning på kvitton.

2. Dela lika på alla utgifter

Passar bra för sambor som tjänar lika mycket. Skillnaden mot att ha helt separat ekonomi är att man har ett gemensamt konto där båda sätter in en lika stor summa varje månad.

För att undvika konflikter: Konsumentverkets budgetkalkyl kan användas som utgångspunkt för att få en uppskattning om hushållsutgifterna.

3. Var och en efter förmåga

Passar för alla. Kanske extra bra för två vuxna som flyttar ihop senare i livet.

Räkna ut hur stora de gemensamma hushållsutgifterna är varje månad. Betala sedan proportionellt efter inkomst. Ett exempel: Du tjänar 11 000 kronor efter skatt, din partner får ut 22 000 kronor. Tillsammans har ni 33 000, varav din del är 33 procent. Du ska då bidra med 33 procent, 6 600 kronor, till de gemensamma utgifterna. Du har då sedan kvar 4 400 kronor och din partner 8 600 kronor till personliga utgifter.

För att undvika konflikter: Komplettera gärna hushållsutgifterna med ett gemensamt sparande. Undvik att ha synpunkter på hur din partner spenderar sina personliga pengar.

4. Helt gemensam ekonomi

Passar bra för par som levt ihop länge. Innebär att alla pengar läggs i en hög och används till hushållsutgifter, sparande och personliga utgifter. Problem kan uppstå om man har olika syn på hur och till vad pengar ska användas.

För att undvika konflikter: Tänk på att sambor inte ärver varandra, och att det endast är bostad och bohag som anskaffats för gemensamt bruk som delas lika vid en separation. Tänk igenom hur ni vill dela tillgångar och skriv avtal.

5. Gemensam ekonom, plus varsin lika stor pott vid sidan om

En variant på alternativ fyra, som också passar par som levt ihop länge. Avsätt X antal kronor varje månad i en pott till var och en, som används för de personliga utgifterna. Då slipper ni bråka om klädinköp eller dyra fritidsaktiviteter.

För att undvika konflikter: Tänk på att sambor inte ärver varandra, och att det endast är bostad och bohag som anskaffats för gemensamt bruk som delas lika vid en separation. Tänk igenom hur ni vill dela tillgångar och skriv avtal.

Gå till toppen