Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bästa tipsen inför badrumsrenoveringen

Ett bra grundarbete och noggranna förberedelser är a och o när man ska renovera badrummet. Räkna dessutom med att det tar mycket längre tid än vad du tror.

Badrumsrenovering står högst upp på höstens att-göra-lista. Åtminstone om man ska tro de undersökningar som görs regelbundet bland Sveriges villaägare. Där syns längtan efter ett lyxigt hemma-spa tydligt.
Att läsa tidningar, surfa på nätet och prata med vänner är ett sätt att få grepp om vad en badrumsrenovering innebär. Först när du vet vad du vill ha är det dags att ta in offerter från hantverkare och leverantörer.
Anna Dahlstedt har precis genomfört en omfattande omgörning av sitt badrum. Och det behövdes - toaletten i hennes tvårummare i Stockholm var intakt från 1970-talet och gick i helgult.
- Det var i stort renoveringsbehov - jag tvekade aldrig utan satte igång så fort jag fick tillgång till lägenheten, berättar hon.
För henne var målet att skapa ett enhetligt hem. Eftersom hon redan valt marmor till köket beslutade hon sig för att klä badrummet i samma material. Hon ville ha stora plattor - 30 gånger 60 centimeter - men på kakelföretagen avrådde de från att välja så pass stora. Det skulle bli svårt att få väggarna jämna, hette det.
- Men jag gav mig inte och till slut hittade jag en plattsättare som klarade av att göra jobbet, berättar Anna Dahlstedt.
Det som hon slogs av under arbetets gång var att renoveringen tog mycket längre tid än vad hon hade räknat med. Planeringen krävde mycket jobb och det dröjde innan arbetet kunde komma igång.
Hon skissad upp rummet på papper, allt för att få en klar bild över var de olika sakerna, som dusch, handfat och toalettstol, skulle placeras.
- Vissa bitar är ju nödvändiga, men jag ville också få plats med en tvättmaskin. Resultatet blev jättebra och nästa gång kommer jag att göra på samma sätt, säger Anna.
För det är många saker som ska rymmas på få kvadratmeter. Att sitta ned tillsamman med en expert på området är bra idé. Det finns gott om hjälp runt om på landets alla badrumsbutiker. Oftast kan alla inköp gå genom en och samma person som också har kontrollen över projektet och ser till att alla leveranser fungerar. På det sättet slipper man projektledarrollen.
- Ett badrum är ett blött och fuktigt utrymme som ofta är ganska litet. Att hitta en så bra placering på alla delar är avgörande för att det ska fungera, säger Peter Hellström på Ballingslöv.
Men den kanske största utmaningen är nog att hitta hantverkare som gör ett bra jobb. Underarbetet i badrummet är den viktigaste delen. Peter Hellström ger rådet att välja de hantverkare som de etablerade butikerna rekommenderar, eftersom erfarenhet finns sedan tidigare renoveringar.
- Att låta prislappen avgöra val av hantverkare är inte alltid det bästa. Det är också viktigt att man får en bra och detaljerad offert så att man inte får en obehaglig överraskning i efterhand.

Att tänka på när du ska renovera badrummet

Rita upp badrummet skalenligt, på papper eller i datorn. Rita därefter in de delar som du vill ska rymmas. Börja med drömmen och skala därefter bort så att badrummet blir ett praktsikt rum som det går att röra sig i. När själva renoveringen påbörjas är det bra om det inte råder några tveksamheter över valen.
Planera för när badrumsrenoveringen ska göras. Det kan vara svårt att bo kvar hemma när arbetet pågår.
Gör en kalkyl över alla kostnader så att priset inte skenar iväg. Tänk på att ett badrum kräver kompetenta hantverkare och att grundarbetet är en stor och viktig del av arbetet. Välj gärna hantverkare på rekommendation.

Badrumstrender hösten 2014

+ När det gäller kakel är det fortfarande de ljusa och vita som regerar. Marmor har seglat upp som ett alternativ och nu väljer vi gärna plattor i större storlek än det klassiska 15x15 centimetersmåttet.

+ Även om en av tio fortfarande väljer vitt på inredningen börjar det smyga sig in färg även i badrummet. Lindblomsgrön och till och med rosa är färger som vi kommer att få se mer av. Trä ökar också i popularitet.

+ Som kontrast till det försiktigt svartvita väljer många mosaikgolv i en stark kontrasterande färg. Fondväggar i mönster kommer också.

+ De gula metallerna, som koppar och mässing, är populära i inredningen och nu börjar de även hitta in i badrummet.

+ Eftersom badrummet är det sista rummet som är fredat från teknologi blir mysfaktorn allt viktigare. Badrumsmöblerna liknar allt mer vanliga möbler. Det blir också vanligare med dekorationer som tavlor och ljusstakar.

+ På morgonen brådskar det att komma iväg. Dubbla tvättställ, så att två personer kan göra sin morgontoalett samtidigt, är populärt.

+ Badrummet får flera funktioner. Nu ska det även finnas plats för vila och avkoppling här.

+ Lådförvaring som vi sett i köket den senaste tiden börjar även finnas för badrumsinredningen.

+ Att ta in naturen är en trend som vi kommer att se mycket av generellt i hemmets inredning. För badrummet innebär det att man dekorerar med krukor, gröna växter och hela växtväggar för att skapa en naturlig känsla. (TT)

Att tänka på

+ Rita upp badrummet skalenligt, på papper eller i datorn. Rita därefter in de delar som du vill ska rymmas. Börja med drömmen och skala därefter bort så att badrummet blir ett praktsikt rum som det går att röra sig i. När själva renoveringen påbörjas är det bra om det inte råder några tveksamheter över valen.

+ Planera för när badrumsrenoveringen ska göras. Det kan vara svårt att bo kvar hemma när arbetet pågår.

+ Gör en kalkyl över alla kostnader så att priset inte skenar iväg. Tänk på att ett badrum kräver kompetenta hantverkare och att grundarbetet är en stor och viktig del av arbetet. Välj gärna hantverkare på rekommendation. (TT)

Gå till toppen