Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Hoppfullt fotografi tog guld

Några frågor till Mats Landerberg, 56, som tog en guldmedalj i svenska mästerskapen i porträttfotografi. Totalt deltog cirka 240 bilder i tävlingen. Bakom tävlingen står Svenska fotogruppen, som är en förening för landets professionella porträttfotografer.

Hur känns det efter guldet?
– Det börjar bli en vana (skrattar). Skämt åsido... Det är roligt eftersom man får juryns uppskattning. I det här fallet var det jurymedlemmar från Holland, Norge och Sverige. Jag ser det som ett bevis för att man hänger med. Jag har tävlat sedan 1995 och har alltid varit bland de tio bästa. Man kan ställa upp i sex kategorier och det gjorde jag. Fem av sex av mina fotografier gick till final.
Berätta mer om fotografiet som tog guld den här gången.
– Varje år finns ett tema. I år var temat hopp. Det skildrades på olika sätt. Jag valde den här bilden som heter "Summerday joy" till kategorin "Fritt val". Den togs för några år sedan och är nog den första av de bilder jag ställt upp med som inte är en kundbild. Det är min egen privata bild. Den är tagen på Hallands väderö och de som hoppar är familjemedlemmar.
Du har tagit flera medaljer genom åren. Hur värderar du den här guldmedaljen jämfört med de andra?
– Det är en klapp på axeln och den goa känslan blir man aldrig mätt på.
Du har varit fotograf i 40 år. Hur många bilder har du tagit under årens lopp?
– Det har blivit miljontals exponeringar. För några år sedan räknade jag antal brudpar jag fotograferat och kom fram till att det låg på i storleksordningen 2 500 stycken. Men exakt hur många bilder det blivit kan jag inte svara på.
Gör du på med något spännande just nu?
– Jag håller på med ett par projekt. Just nu ska jag åka till Skottland för att ta bilder till en whiskybok. Jag ska ta bilder på alla destillerier i Skottland. Totalt finns det 68 stycken. Vid det här laget har vi klarat av två tredjedelar av dem. Det destilleri som ligger längst bort av dem är ett som finns på yttre Hebriderna.
Gå till toppen