Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åstorp

Dåliga enskilda avlopp förbjuds

Upp emot 300 enskilda avlopp i Åstorps kommun lever inte upp till kraven i miljöbalken. Det kan bli en dyr affär för fastighetsägarna, som inte kan räkna med några bidrag från stat eller kommun.

2006 började infördes en ny och hårdare lagstiftning om vad som fick spolas ut i avloppsvattnet. Men hittills har många av de fastighetsägare som har enskilt avlopp inte påverkats av skärpningen. Nu är fristen snart över för dessa fastighetsägare.
Miljökontoret håller på att avsluta en inventering av alla enskilda avlopp i kommunen som påbörjades 2012. I dagarna har man skickat ut de första föreläggandena med förbud mot utsläpp av spillvatten wc och bdt (bad, disk och tvättvatten). De som har fått ett föreläggande har ungefär två år på sig rätta till bristerna.
Enligt Anders Aronsson, miljösamordnare på miljökontoret, är det mellan 250 och 300 av de fastigheter som har inventerats som inte klarat de nya reglerna
– Det är 80–90 procent som kommer att få ett föreläggande, säger han.
Det kan bli en kostsam investering för många av fastighetsägarna. Hur stor kostnaden blir beror på om man till exempel har möjlighet att gå samman med grannar i en gemensam anläggning, om man måste ansluta sig NSVA:s ledningsnät.
Vilken lösning man än väljer måste den godkännas av miljökontoret eller av NSVA. Annars är risken att man får göra om delar av arbetet.
– Det räcker inte bara med att det är rätt gjort, lägger man ledningarna på fel ställe måste de grävas upp igen.
Det är en nödvändig investering anser Anders Aronsson eftersom de enskilda avloppen påverkar vattendragen i kommunen och NV-Skåne.
– De är en del av orsaken till att bäckar och åar är övergödda i dag.
Kan fastighetsägarna få några bidrag för att underlätta omställningen?
– Nej, det finns det tyvärr. Men man kan försöka komma överens med grannar om en gemensam anläggning, till exempel.
Alla förelägganden ska vara utskickade under 2016. Och under 2018 ska alla enskilda avlopp vara åtgärdade.
För att underlätta omställningen har miljökontoret skickat vykort till alla berörda fastighetsägare med en hänvisning till deras hemsida
Gå till toppen