Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen reder ut allt färre brott 

Antalet uppklarade brott fortsätter att minska i landet. Trenden gäller också Skåne, enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet.

En del av minskningen förklaras av att antalet anmälda smitningsbrott ökat. Men polisen har också blivit sämre på att hitta de personer som ägnar sig åt skadegörelse, bedrägerier, misshandel och "övriga brott" vilket bland annat omfattar brott mot knivlagen och hot mot tjänsteman.
På plussidan ligger att polisen nationellt klarar upp fler narkotika-, trafik- och stöldbrott.
Statistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå, gäller för första halvåret i år och jämförs med samma period tidigare år.
Årets sex första månader anmäldes 697 000 brott, en ökning med fyra procent jämfört med första halvåret 2013.
Av dem kunde 108 000 brott knytas till person, vilket är 1 730 brott färre eller en minskning med två procent.
Totalt har uppklarningsprocenten minskat från sexton till femton procent, jämfört med första halvåret 2013. Motsvarande minskning var det också året innan.
Polisens förmåga att binda person till brott skiljer sig stort över landet. Bäst är Kronobergs län där vart fjärde brott klarades ut under första halvåret.
Skåne jämte Jönköpings och Västmanlands län är näst sämst med sexton procent och allra sämst är Stockholm där gärningsmän bind till fjorton procent av brotten.
– En förklaring till våra siffror är att vi och Stockholm har mest att göra, räknat per invånare, säger Hans Nordin, biträdande länspolismästare i Skåne.
Men han pekar också på att narkotikabrott sätter stora avtryck i statistiken och att anmälningarna i Skåne har blivit färre.
– Vi har bland annat styrt om resurser till skjutningarna i Malmö och till insatser i hamnarna, säger han.
Skillnaden är också stor när det gäller vilken typ av brott som klaras upp.
Störst uppklarningsprocent har trafikbrott och narkotikabrott. Skälet är att polisen som regel har den misstänkte framför sig när anmälan skrivs om rattfyllan eller narkotikaförsäljningen.
Sämre är det med brott mot person, det vill säga misshandel, olaga hot, ofredande och sexualbrott, trots att många gånger finns en identifierad misstänkt person. Under första halvåret har bara tio procent av anmälningar klarats ut.
Gå till toppen