Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Småpartierna långt från mandat

Inget av de sex mindre partier som försökte ta sig in i kommunfullmäktige – inte heller C eller Fi, trots medvind.

Det blev inga nya partier i kommunfullmäktige. Nu när alla tryckta valsedlar är räknade, visar det sig att de flesta var långt ifrån mandat. SPI – med personer tidigare aktiva i SD och MP – fick mindre än hundra röster, och Framstegspartiets blanka valsedel bara fyra.
Mer troligt verkade det vara att Coch Fi skulle komma in – båda i medvind på riksplanet, och med inte helt okända företrädare.
Centern ökade med en procentenhet, men det skiljde till exempel 300 röster till Miljöpartiet, som tog två mandat.
– Vi hade en bra valrörelse, och ökade. Men jag kan ju inte vara nöjd, säger Sven Svederberg (C), ordförande.
Centerns förstanamn Marko Huttunen var en kryssmagnet för Moderaterna förra valet, vilket lyfte honom till en fullmäktigeplats. Men även om Huttunen fick 94 personröster i år så var det färre än i 2010.
– Marko har varit oerhört nyttig för oss i valrörelsen och lagt ner ett jättearbete. Utan honom hade vi inte haft en chans att nå de här resultaten. Sedan är han mest känd i centrala Landskrona, som är ett svagt centerfäste, säger Svederberg.
Näst störst utanför fullmäktige blev Feministiskt initiativ. Sannolikt hade partiet behövt bli dubbelt så stort för att ta sig in.
Å andra sidan har partiet bara funnits i Landskrona sedan början av valåret.
– Det var tråkigt att vi inte kom med. Javisst, vi hade höga förväntningar, eftersom många uttryckte att de vill ha en förändring. Det kanske var naivt, men hoppet är det sista som överger en, säger Johanna Ivarsson (FI), lokal ordförande.
Hon uppger att partiet kommer att vara aktivt hela mandatperioden i alla fall på olika sätt "för att göra politiken mer tillgänglig för Landskronaborna".

Småpartiernas röster

Dessa blev utan mandat:
Centerpartiet: 602 röster (2,32 %)
Feministiskt initiativ: 412 röster (1,59 %)
Kristdemokraterna: 167 röster (0,64 %)
Piratpartiet: 117 röster (0,45 %)
SPI: 99 röster (0,38 %)
Framstegspartiet: 4 röster (0,02 %)
Övriga: 59 röster där väljaren själv fyllt i partinamnet (inte offentliggjort än)
Gå till toppen