Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tennismuseet krymper efter kritiken

Mindre och lägre. Det är ledorden för det ny förslag till tennismuseum och närbelägna byggnader som nu ska ut på utställning.

Nya tennismuseet blir mindre och lägre.
I slutet av maj skulle samhällsbyggnadsutskottet ha behandlat detaljplanen för det blivande tennismuseet, som ska placeras på Dahlmanska tomten.
Men i sista stund valde bolaget bakom, Båstadtennis & hotell AB, att dra tillbaka sin ansökan. Anledningen var att grannarna framfört kritik.
Kritiken kom bland annat från Båstad-Östra Karups församling, som menade att det underjordiska tennismuseet skulle ge upphov till en allt för stor markhöjning och att de byggnader med butikslokaler och bostäder som ritats intill turistbyrån förstör miljön.
– Eftersom vi inte vill hålla på och kämpa med det så tyckte vi att vi får vänta någon månad i stället och justera så att vi kommer överens, sa Stellan Paulie, arkitekten bakom förslaget, till NST i maj.
Nu har bolaget presenterat ett nytt förslag, som godkändes av samhällsbyggnadsutskottet den gångna veckan.
Det nya förslaget innebär att totalhöjden på tennismuseet sänks en meter längs Agardhsgatan och att utställningslokalen minskar från 1 500 kvadratmeter till 1 150.
Det innebär också att byggrätten intill turistbyrån flyttar närmare Kyrkogatan och minskar från 370 kvadratmeter till 250. Även höjden begränsas med två meter.
På kommunen har man bedömt att ändringarna är så väsentliga att det nu behöver genomföras en ny utställningsomgång, för att ge möjlighet till nya synpunkter. Den kommer att påbörjas den kommande veckan.
Thomas Andersson (FP), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, säger att det nya förslaget är "ett steg i rätt riktning".
– Jag tycker att gaturummet ut mot Kyrkogatan blir trevligare, att torget blir rymligare och att höjden sänks två meter gör att jag tror att det blir mer balans i proportionerna. Att totalhöjden ut mot Agardhsgatan sänks med en meter är också bra, säger han.
Kunde man gjort på ett annat sätt från början för att undvika två utställningsomgångar?
– Vi har berett ärendet så till vida att det finns ett fullmäktigebeslut med relativt stor politisk uppslutning. Det man kan lära sig är att det är viktigt med en bra dialog med grannarna, både från kommunens och beställarens sida. Det är väl alltid i efterhand som man kunde tänka sig att man skulle ha lyssnat mer, säger Thomas Andersson.
Ingrid Zäther (S) föreslog vid utskottets möte att man skulle säga ja till alla delar utom sammanbyggningen med turistbyrån.
– Jag tycker att den byggnad som finns där i dag har ett kulturhistoriskt värde som skulle gå förlorat om man bygger ihop något nytt med den, säger hon.
När hon inte fick gehör för sin synpunkt valde hon att reservera sig mot beslutet om att godkänna det nya förslaget i sin helhet.
Gå till toppen