Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Pyssel - barnsligt kul

Att pyssla ska vara både enkelt, billigt och roligt. Det är devisen för pysselexperterna Karin och Freja Schaefer. På deras blogg tipsar de bland annat om hur man gör sushi av godis, pennställ av toarullar och en snöglob av en gammal glasburk.

Så här års känns det lockande att sitta inne och pyssla. Men det är lätt att köra fast innan man ens har börjat; för att man saknar rätt utrustning, tid eller inspiration.
Ett snabbt botemedel för den som saknar det senare är internet. På nätet vimlar det numera av bloggar och idésidor för den som vill ha tips på pyssel och gör det själv-projekt.
Ett exempel är Pysselbolaget, som drivs av Karin Schaefer och hennes tioåriga dotter Freja. De älskar att pyssla. För tre år sedan startade de bloggen för att dela med sig av sina projekt. Det kan handla om allt från att vika en loppa till att göra om ett helt barnrum. Men det är nästan alltid enkla projekt som inte kräver mycket av vare sig kunskap, utrustning eller tid.
– Vi sitter oftast vid köksbordet och att vi tar en timme innan middagen, säger Karin Schaefer som arbetar som grafisk formgivare till vardags.
Hon gillar det stilrena, medan Freja älskar färg.
– Kombinationen blir fantastisk. Barn har en kreativitet som vi vuxna har glömt. Men om man öppnar sig för den där kreativiteten kan det resultera i jättefina saker.
Inspirationen till projekten får de från olika håll, men ofta föds idéerna ur ett behov eller av att de har ett överflöd av något. Dessutom gillar de att göra saker som går att använda, som inte bara står och samlar damm.
– I somras behövde vi planteringskrukor. Eftersom vi hade mjölkpaket hemma förvandlade vi dem till krukor och gjorde om dem till små djur med ögon och öron - jättesöta.
– Jag tycker att det är roligt att uppmuntra barnen att ta tillvara på det som finns hemma. Även om vi inte pratar så mycket om återbruk har det blivit en naturlig del av pysslandet.
Genom åren har Freja och Karin hunnit samla på sig många pysselidéer. Från det första, enkla luffarschacket som Freja gjorde som treåring till exempelvis "loppalampan", en lampskärm helt täckt av små vikta pappersloppor - ett projekt som kräver lite mer fingerfärdighet.
- Det finns en magi i att skapa tillsammans, säger Karin. När man har saker för händerna får man också tillfälle att prata om saker som man inte pratar om annars. Man kan få tillträde till barnens värld på ett sätt som man inte får när man springer förbi varandra vid frukostbordet.
Men ska man ska sätta sig ned och pyssla med barnen är det viktigt att man sätter ribban därefter.
– Att släppa prestationsångesten och tänka att det är en mysig stund tillsammans. Vi har gjort flera saker som har blivit misslyckade, men det kan vara minst lika roligt att skratta åt ihop.
Karin växte själv upp med en mamma som gillade att pyssla och minns de stunderna som de bästa från barndomen. Enligt henne handlar det inte så mycket om vad de gör som att de faktiskt tar sig tid att göra något tillsammans.
– Det är så mycket som händer i vardagen; det är skola,läxor, disk och tv. För mig är pysslandet ett sätt att få tid med Freja. Andra bakar eller spelar golf med sina barn, jag pysslar.

Så gör du:

Halloween-lyktor
De här läskiga ljuslyktorna lyser upp i höstmörkret och är ett enkelt pyssel lagom till halloween.
Ni behöver: Glasburkar, svart tjockt papper, silkespapper i olika färger, paljetter, sax, pensel, lim och värmeljus.
1. Klipp det svarta pappret så att det blir lika stort som burken (men inte högre).
2. Rita spökansikten på pappret och klipp ut.
3. Limma fast silkespapper på baksidan och låt torka. Dekorera eventuellt med paljetter.
4. Fäst det svarta pappret på burken, gärna med tejp så är det lätt att ta bort och ändra om ni får lust att göra en ny lykta. (TT)
Kartongklocka
Med bitar av kartong och ett urverk är det enkelt att göra en egen klocka.
Ni behöver: Bitar av kartong, sax, ett urverk (säljs i hobbyaffärer), självhäftande papper eller hobbyfärg och en penna.
1. Börja med att rita ut en urtavla på kartongen, till exempel i form av en ballong eller ett moln. Klipp ut.
2. Dekorera urtavlan. Freja valde ett självhäftande papper, men man kan också använda vanligt papper och klistra på urtavlan. Klipp runt kanterna.
3. Sätt fast urverket genom att göra ett hål i mitt i urtavlan med en sax och montera det enligt de medföljande instruktionerna.
4. Klart. Om man tröttnat på urtavlan är det bara att plocka fram mer kartong och klippa till en ny! (TT)
Mer inspiration:
www.skapligtenkelt.se
www.pysselbolaget.se
craftandcreativity.com
www.handverkarna.se
Gå till toppen