Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt valfusk i Båstad

Länsstyrelsen har hittat 28 SD-valsedlar som inte borde finnas. Nu ska valnämnden i Båstad utreda vad som har hänt. Upptäckten kan påverka mandatfördelningen i fullmäktige.

Allt var frid och fröjd när valnämnden i Båstad räknade rösterna på valnatten, förslöt påsarna och skickade dem till länsstyrelsen.
Men när länsstyrelsen öppnade påsarna för att kontrollräkna upptäckte de att något inte stämde. Påsarna innehöll ytterligare 28 röster som inte borde finnas där. Det handlar om 28 röster på Sverigedemokraterna i valet till kommunfullmäktige.
Under måndagskvällen hade valnämnden i Båstad ett extrainkallat möte. Där beslutade man att tillsätta en utredning som ska ta reda på vad som ligger bakom det inträffade.
– På valnatten stämde vi av röstlängden, antal kuvert och antal röster och detta stämde, det är protokollfört. Sedan förseglades det och transporterades till Malmö, där det här upptäcktes. Vi är väldigt förvånade, vi vet inte vad som har hänt, säger Marie Hron, valnämndens ordförande.
Dessutom är det så olyckligt att fyndet av de 28 röstsedlarna påverkar valresultatet i Båstad på ett högst påtagligt sätt. Med dem medräknade får Sverigedemokraterna ytterligare ett mandat, medan Socialdemokraterna förlorar ett.
Under onsdagen kommer Båstads valnämnd att bege sig till länsstyrelsen för att kontrollräkna rösterna ytterligare en gång.
– Vi vet inte mer än det här i nuläget. Vi vet att differensen finns, men inte var och när den har uppstått, säger Marie Hron.
Socialdemokraterna har överklagat den slutliga rösträkningen och mandatfördelningen. Valprövningsnämnden är den myndighet som fattar beslut om ett eventuellt omval.
Men först ska alltså valnämnden kontrollräkna i Malmö. Marie Hron säger att hela situationen känns olustig.
– Sådant här ska bara inte hända. Det känns inte bra, jag skulle ljuga om jag sa att det känns bekvämt. Jag har suttit med i flera perioder och räknat, jag har aldrig varit med om det här tidigare. Vi har förmodligen Sveriges bästa tjänstemän. Gunnar Nilsson har varit med i 18 val, säger hon.
Gå till toppen