Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från finrestaurang till skolmatsal

Världens bästa skolmat – det är målet för kommunens kostchef. För att lyckas har hon rekryterat kockar från restaurangvärlden. Senast in är Lars Wallin.

Hans senaste arbetsplatser heter Hotel Skansen, Torekov hotell och Sands bakficka. Sammanlagt har han jobbat 15 år i restaurangbranschen. Förra måndagen började han sitt nya jobb som kökschef på Förslövs skola.
– Det är klart att det är annorlunda. Helt plötsligt står hundra sex- och sjuåringar framför mig och ska ha mat. De är väldigt ärliga med vad de tycker, säger Lars Wallin.
Ulla Johansson, kommunens kostchef, säger att hon har stora förhoppningar på honom, men att de tillsammans ska mejsla ut dem ordentligt den närmaste tiden. Klart är hur som helst att han är del i ett större försök att utveckla skolbespisningarna.
– Han är en av tre som jag på ganska kort tid har hämtat från privata sektorn. Jag ser det som att vi behöver komplettera och förstärka vår organisation med lite annan kunskap. Lars har jobbat på vad man kan kalla finrestaurang. Jag vill inte nedvärdera våra befintliga kockar, men det är viktigt att vi har olika bakgrund, säger Ulla Johansson.
Det finns en ambition i kommunen att locka nya barnfamiljer att bosätta sig på halvön. Att höja kvaliteten på skolmaten är ett sätt bland många andra. Ulla Johansson skräder inte orden, utan siktar på att bli bäst på skolmat i hela Sverige.
– Siktar man mot stjärnorna kommer man kanske halvvägs. Det triggar oss att bli bättre. Båstads kommun har visionen om att bli attraktivast i Öresundsregionen och jag vet att mat är viktigt, säger hon.
Med en totalkostnad om 26 kronor per portion arbetar Lars Wallin under något andra förutsättningar än i den privata sektorn. Det är mer stordrift, men lättare att beräkna mängder.
Han har inga klara handlingsplaner för hur han vill utveckla verksamheten ("jag har ett kontor men har bara suttit där i 20 minuter"). När han beskriver en lyckad skolmåltid handlar det mycket om trivsamhet.
– En bra måltid är mer än maten. Det är miljön, bemötandet, servicen, avslutet. Det är samma krav här som på andra restauranger, säger han.
När det gäller maten tycker Lars Wallin att kommunen redan bedriver ett ambitiöst arbete för att förbättra den.
– Man har ställt krav på djurskyddet, vi ska börja med färsk fisk en gång i månaden och minst 25 procent är ekologiskt. När man tittar på matsedeln och vet vad som finns i maten känns det bra, säger han.
Sammanlagt serverar Förslövs skolköks fyra anställda 400 barn om dagen. Det blir en kötträtt, en vegetarisk rätt samt frukost och mellanmål till fritidsbarnen.
Gå till toppen