Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Burksamling mot polio

Fjärdeklassarna i Västra Karup har samlat så många flaskor och burkar att panten kan rädda 178 liv – åtminstone.

I kväll sänder SVT en insamlingsgala för Världens barn. Fjärdeklassarna i Västra Karup har den senaste veckan gjort sitt bästa för att hjälpa till genom att samla pantburkar och pantflaskor. Under torsdagen hade de samlat pant för 623 kronor, vilket är nog för att ge 178 barn poliovaccin.
– Polio är ett virus som gör att man blir förlamad, säger Lovisa Wallin, en av eleverna.
Många av burkarna och flaskorna kommer från den egna familjen och från släktingar. Men några har barnen hittat i buskar och i soptunnor på sin fritid.
Att det är viktigt att hjälpa andra barn är en självklarhet.
– Om det hade varit tvärtom, om vi inte hade haft det så bra och om de hade, då hade vi tyckt att det var synd om de inte hjälpte oss, säger Amanda Hilmersson, elev.
Lina Holmberg, en av två klassföreståndare, tycker att insamlingen passar bra in i läroplanen.
– Den tar upp en hel del kring värdegrund och rättighetsarbete. Jag tror att man kan ta in kunskap lättare när det blir så verkligt. Och så blir det lite matte när vi räknar statistik på panten, säger hon.
Gå till toppen