Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Airsoftspel blir fråga för länsstyrelsen

I vilken omfattning kan man använda ett skogsområde för att skjuta med soft air gun? Den frågan vill kommunen att man tillsammans med länsstyrelsen tar ett bredare grepp kring.

I slutet av mars skrev vi om en kontrovers som uppstått kring en gård i Segeltorp. Anledningen var att det åtta gånger om året arrangeras låtsaskrig i ett skogsområde intill.
Vid låtsaskriget skjuter deltagarna med soft air gun och slänger verklighetstrogna handgranater. 35 personer har deltagit som mest.
De klagande grannarna menar att tillgången till skogsområdet inskränks när det ockuperas av låtsaskrigare. De menar också att de störs av höga skrik och oväsen från vapnen. Dessutom har de hittat en rad plastkulor på marken.
Efter att grannarna vänt sig till kommunen inledde miljöavdelningen en utredning. Den har hanterat dels de störningar som grannarna klagat på, dels nerskräpning i form av ammunition och en del gamla maskiner på tomten.
Vid två tillfällen har en miljöinspektör varit på plats. Vid båda tillfällena har konstaterats att det finns vagnar, släp, fordonsdäck, metall- och plastavfall samt eternit utplacerat i skogsområdet. Föremålen fungerar som hinder vid de så kallade airsoftspelen. Dessutom konstaterades att det finns en mängd kulor liggande i skogsområdet.
Nu är utredningen klar och i dagarna har miljöavdelningen fattat beslut om vad som händer härnäst. I beslutet ställer miljöavdelningen tre krav på fastighetsägaren: gör en plan för hur de hinder som placerats ut ska forslas bort, forsla bort dem och återrapportera vart det miljöfarliga avfallet har tagit vägen.
Senast den 1 februari ska hindren vara borta. Vad gäller kulorna som hittades på marken bedömer miljöavdelningen däremot att det är "näst intill omöjligt" att plocka upp dem.
När det kommer till de störningar som flera grannar har klagat på vill miljöavdelningen se en bredare genomlysning av fenomenet. Därför skriver de att arrangören bör ta kontakt med länsstyrelsen inför varje arrangemang. Länsstyrelsen kommer då med lagstöd att genomföra ett samråd.
– Man får pröva om det här är något man får hålla på med. Vi tycker att vi måste ta ett bredare grepp. Vid ett samråd kan man både se över tillgången till allmän mark, men även djur- och naturvärden, säger Mårten Sällberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Båstads kommun.
Han jämför airsoftspelen med andra former av aktiviteter som tar naturområden i anspråk, som orienteringstävlingar. Han menar att det finns erfarenhet av liknande situationer på andra håll i landet, som kan komma väl till pass i bedömningen av arrangemangen i Segeltorp.
Vid ett sådant samråd kommer man även att behöva titta på de plastkulor som ligger kvar på marken efter genomfört airsoftspel. Enligt arrangören bryts de ned efter två år.
I sitt beslut konstaterar miljöavdelningen slutligen att fastighetsägaren ska betala för den tid som tjänstemännen lagt ner på ärendet. Sammanlagt rör det sig om fem timmar, som kostar 840 kronor per styck.
Beslutet kan överklagas.
Gå till toppen