Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt fusk var anteckningar på valsedlar

De 28 extra valsedlarna som länsstyrelsen hittade kan ha fått sin förklaring. "Vi borde ha använt post it-lappar i stället", säger valdistriktets ordförande.

När länsstyrelsen öppnade påsarna med valsedlar hittade de 28 fullmäktigeröster för mycket. Samtliga 28 var SD-röster, som alltså inte hade räknats i kommunen och som inte hade prickats av mot röstlängden.
Nu tror valnämndens ordförande, Marie Hron (M), och det felande valdistriktets ordförande, Benkt Ragnarsson (M), att de kan ha hittat en förklaring.
– Vi kan inte se att det rör sig om valfusk, säger Benkt Ragnarsson.
Han beskriver att felet troligen har uppstått på grund av en mänsklig miss. Det är den förklaring som valnämnden och rösträknarna har enats om och skickat till valprövningsnämnden, dit Socialdemokraterna har överklagat rösträkningen.
Benkt Ragnarsson beskriver i vilken ordning rösterna räknas. Först ut är riksdagsrösterna, därefter kommunrösterna och sist landstingsrösterna. Samtliga röster utom kommunrösterna läggs i förslutna påsar, redo att skickas i väg till länsstyrelsen.
Kommunrösterna sparas däremot på ett separat bord, för att rösträknarna sist av allt ska kunna räkna även personrösterna därpå. Förmodligen är det i övergången mellan räkningen av landstingsvalet och personrösterna till kommunen som felet har uppstått.
Benkt Ragnarsson beskriver att man brukar använda baksidan av valsedlar som anteckningslapp. Troligen har några av dessa anteckningslappar dröjt sig kvar på bordet, "dolda vid godisskålen". Troligen har de också haft samma färg som röstsedlarna i kommunvalet och därmed slunkit ner i påsen på slutet, när personrösterna i kommunvalet räknades.
– De hittade valsedlarna är vita och de låg bland övriga vita fullmäktigevalsedlar, säger han.
Benkt Ragnarsson säger att systemet med att anteckna på baksidan av valsedlar har använts vid flera val, men medger att man i stället borde ha använt post it-lappar.
– Jag tycker att vi har hittat en naturlig förklaring som jag hoppas att valprövningsnämnden tror på och därmed slänger de 28 valsedlarna, säger han.
De 28 valsedlarna har betydelse för valutgången. De avgör vem ett av mandaten i fullmäktige ska tillfalla – Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna.
– Det är olyckligt att det bara var en rösts övervikt så att det skulle påverka resultatet så enormt, säger Benkt Ragnarsson.
Gå till toppen