Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gifterna lagras i kroppen

Det är oklart hur länge de perfluorerade ämnena har funnits i dricksvattnet. Det är också oklart hur det påverkar kroppen på längre sikt.

När provresultaten började dimpa ner i början av sommaren visade det sig snart att 39 vattenanläggningar runt om i landet är förgiftade med perfluorerade ämnen. Bland annat en kommunal brunn i Förslöv och två i Torekov.
Helt ovetande har boende i Förslöv, Torekov och flera byar på sydsidan klunkat giftigt dricksvatten. Ingen vet hur länge.
19 svenska forskare har skrivit brev till regeringen där de ber om en skyndsamt tillsatt haverikommission. I brevet beskriver de fyndet av de giftiga ämnena som "en av de allvarligaste kemikalieolyckorna i Sverige under mycket lång tid".
I sammanhanget ska påpekas att halterna i Förslövsbrunnen var över den gräns då Livsmedelsverket rekommenderar åtgärder, men långt under den gräns då ämnet anses vara hälsovådligt. Den brunnen är fortsatt stängd.
I de två Torekovsbrunnarna var halterna en bra bit under båda rekommendationsvärdena. De brunnarna är öppna.
Lars Ödemark, specialist på dricksvattenkvalitet på Nordvästra Skånes vatten och avlopp (NSVA), säger att det inte finns anledning till överdriven oro även om man har druckit av Förslövsvattnet.
– Man ska ha klart för sig att halten vid provtagningen i Förslöv trots allt var en bra bit under den hälsomässiga gränsen, säger han.
Men eftersom ingen vet hur länge gifterna funnits i brunnarna är det heller ingen som vet hur mycket perfluorerade ämnen Bjäreborna har fått i sig. Ämnena är extremt svårnedbrytbara och lagras i kroppens fettvävnader. Det är inte klarlagt vilka effekter låga doser under lång tid kan få.
Ämnena finns hos i stort sett alla människor eftersom de förekommer flitigt i alla typer av produkter som vi omger oss med. Om ämnet finns i dricksvatten leder det till förhöjda halter.
Det finns forskning som tyder på förhöjd risk för sköldkörtelproblem, högre blodtryck och lägre födelsevikt. Råttor som utsatts för extrema doser har utvecklat cancer.
I Ronneby, där samma giftiga ämnen upptäcktes i somras fast i högre halter, har befolkningen fått lämna blodprov. De barn med högsta giftnivåerna i blodet har bara en sjundedel av den koncentration som den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, anger som en koncentration då man över huvud taget skulle kunna observera någon form av påverkan.
Att ämnena inte upptäckts tidigare beror på att man aldrig testat vattnet för just de här ämnena.
– Det är ett ämne som inte ingår bland de ämnen som ska kontrolleras enligt Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter, säger Lars Ödemark.
Livsmedelsverket ställer krav på att kommunalt vatten ska testas för en rad saker, bland annat bakterier, nitrit, nitrat, metaller och de 30 vanligaste bekämpningsmedlen. Däremot inte de perfluorerade ämnena.
– Vatten är världens bästa lösningsmedel. Det innebär att det inte finns någon annan vätska som kan lösa så många andra ämnen som vatten kan. Jag får ofta frågan om vi kontrollerar allt, men det gör ingen. Man måste veta vad man letar efter, säger Lars Ödemark.
I MORGON: Så ska gifterna hanteras.
Gå till toppen