Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nordkorea gratulerar Stefan Löfven

Nordkoreas premiärminister gratulerar Stefan Löfven (S) för jobbet som statsminister.

Demokratiska folkrepubliken Koreas premiärminister Pak Pong-ju har skickat ett grattismeddelande till Stefan Löfven (S), med anledning av att han utnämnts till statsminister. Det rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA, Korean Central News Agency. Premiärministern uttryckte en önskan om att den vänskapliga relationen mellan länderna skulle stärkas och önskade Stefan Löfven framgång i arbetet för Sveriges utveckling och välstånd. Allt enligt nyhetsbyråns kortfattade telegram, daterat den 14 oktober.
Sverige var ett av de första västländer som upprättade diplomatiska förbindelser med Nordkorea, vilket skedde 1973. Sedan 1975 har Sverige haft en ambassad i huvudstaden Pyongyang. Enligt det svenska utrikesdepartementet är Sverige ett av de länder som bidrar med mest humanitärt bistånd till den nordostasiatiska staten – runt 40 miljoner kronor årligen. Dock är handeln mellan länderna ”närmast obefintlig”, enligt UD.
Pak Pong-ju utsågs till premiärminister i april 2013, men har också innehaft posten mellan 2003 och 2007.
Stefan Löfven valdes 2 oktober i år av riksdagen till statsminister.

Andra svenskar som fått hälsningar

Statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt, efter riksdagsvalet 2010.
Kung Carl XVI Gustaf, inför nationaldagsfirandet 2014.
Källa: KCNA
Gå till toppen