Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nollresultat plus för hotell

Hotell Hovs Hallar är ett av fem hotell från Sverige som har möjlighet att bli ett av Europas nollenergihotell. EU-projektet avgörs 2016, men Bjärehotellet har redan kommit långt med sitt energiarbete.

På Hotell och restaurang Hovs Hallar var man snabba att anmäla sig när man fick höra talas om EU-projektet Nero zero energi hotels. Projektet går ut på att göra om 14 hotell i Europa till något som enkelt kan översättas till nära nollenergi-hotell, en tanke som hotelledningen hade kommit en bra bit på väg med.
Bergvärme är redan installerat, liksom lågenergilampor och olika system för återvinningsenergi.
– Allt vi kyler använd till värme och tvärtom, vi jobbar ständigt med att minska vår energi- och vattenförbrukning, säger Marzena Rozwadowska som är kvalitets- och miljöansvarig i verksamheten.
Hotellet har också satsat på en panna som eldas med närodlad havre, har egen brunn och ett eget avloppssystem där växtbäddar och kalksäckar står för reningen av hotellets och restaurangens avloppsvatten.
– Hållbar miljö är framtiden på flera sätt. Det är kostsamt, men kommer att betala sig i framtiden och vi ser redan att flera kommuner och företag ställer krav på miljöpolicy när de bokar hotell, säger vd Jimmy Moritz.
Vilket har gjort att hotellet redan sedan tidigare är ISO-certifierat, vilket innebär att man har ett ständigt pågående, och kontrollerat, miljöarbete i verksamheten. Certifieringen är ovanlig inom branschen i Sverige, men mer känd internationellt, enligt Marzena Rozwadowska.
– Det är också det som gjorde att vi anmälde oss till EU-projektet. Det blir lättare för oss att vända oss till kunder i Danmark, Polen och Tyskland i vår marknadsföring, fortsätter Jimmy Moritz.
Sammanlagt var det 27 hotell i Sverige som ville vara med i Nero-projektet, fem blev uttagna till en andra omgång. Hotellen har nu fått besök av konsulter som tittat närmare på verksamheterna för att sedan besluta vilka två som går vidare från Sverige. Det beskedet ska komma under oktober månad. Går hotellet vidare så har de till 2016 på sig att visa vad de har gjort eller kommer att göra för att hamna nära noll i energiuttag.
– Vårt nästa steg är att satsa på solenergi. Men även om vi skulle komma ner till noll så finns det alltid mer att göra med miljöarbetet. Avfallssortering och transporter kan vi bli bättre på.
Gå till toppen