Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trygg sömn för din bebis

Att lämna barnet sovande i ett eget rum oroar många föräldrar. Då är en elektronisk babyvakt en uppskattad hjälp. Vi testar sex modeller med ljudöverföring och hittar flera riktigt bra varianter.

Babyvakterna har utvecklats under många år och finns nu med otaliga funktioner. Till exempel videoövervakning, mätning av barnets temperatur och möjligheten att prata lugnande med sitt barn. För de flesta situationer och familjer räcker det dock att kunna höra om barnet vaknar.
Vinnare i vårt test är Philips Avent DECT-babyvakt SCD505 som har mycket god räckvidd och batteritid, och därtill ett glasklart högtalarljud och många funktioner. Tätt efter kommer Padwico 835 med lika god funktionalitet, men med ett något burkigare ljud. Vill du använda din babyenhet där det inte finns ett eluttag är Padwico det bästa valet eftersom sändaren går på batterier.
Räckvidd och batteritid är a och o för en babyvakt. Som förälder vill du också kunna lita på att den sändande babyenheten och den mottagande föräldraenheten har kontakt med varandra. Alla modellerna i testet klarar utan problem att kommunicera i en normalstor villa. Ingen av dem störs heller av andra sändare, som till exempel en mobiltelefon. Räckvidden varierar mellan produkterna. Efter cirka 150 meter tappar de två modellerna från Topcom kontakten. Philips, Padwicos, Prima Novas och Ikeas modeller klarar över 300 meter.
När det gäller batteritid presterar produkterna från Topcom och Ikea sämst. De övriga klarar mer än 24 timmar i standbyläge med periodisk sändning.
Att kunna justera känsligheten på babyenheten är effektivt för att stänga ut bakgrundsljud. Den funktionen finns på samtliga förutom hos modellerna från Topcom. På alla produkter kan man justera volymen på föräldraenheten. Men Padwico får ett plus för att den även har en vibratorfunktion så att ljudet kan vara avstängt.
Så länge barnet sover i sitt rum fungerar det bra med en sändare som går på elnätet. Dock kan det vara praktiskt med en uppladdningsbar sändare när babyn sover på andra ställen, till exempel i sin vagn. Den funktionen har modellerna från Ikea och Padwico. I alla de övriga, förutom Topcom babytalker 1900, går det att sätta i nödbatterier som kan användas vid ett eventuellt strömavbrott.
Läs testet här (öppnas som pdf)

Tips

Ställ in känsligheten på sändaren i barnets rum så att babyvakten inte aktiveras av bakgrundsljud.
Strålsäkerhetsmyndigheten har utrett strålningsnivån på ett antal babyvakter och de testade modellerna befann sig alla långt under det internationella gränsvärdet för radiovågor, vilket är två watt per kilogram kroppsvävnad. Den genomsnittliga nivån är också betydligt lägre än de uppmätta värdena eftersom enheterna endast sänder de korta stunder de aktiveras av ljud från barnet.
Ett enkelt sätt att minska strålningen ännu mer är att placera sändaren minst en meter från barnet.
Att välja en trådlös variant på sändare är klokt om man avser att använda babyvakten utanför hemmet.
Så gjorde vi
Testföretaget Wiseguide har testat sex babyvakter med ljudöverföring. Testet genomfördes i en normalstor villa. Maxräckvidden testades genom att mottagaren togs med utomhus så att det bland annat fanns ett fönster och trädgårdsväxter mellan enheterna. Vi har även mätt upp batteritiden och kontrollerat störningskänsligheten med hjälp av en ringande mobiltelefon. Modellerna har bedömts utifrån kriterierna användning/hantering, kapacitet och kvalitet. Maxbetyg är 5 poäng.
Läs testet som pdf
Gå till toppen