Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen startar bilpool

Från den 1 november kan allmänheten hyra bil från kommunens nya bilpool. På sikt ska hyrbilar på fler platser komplettera kollektivtrafiken.

När två elbilar och tre gasbilar rullar in på kommunhusets parkering på måndag är tanken att slå två flugor i en smäll.
Dels håller kommunen på att utrangera gamla bensinbilar och passar på att ersätta dem med miljövänligare alternativ.
Dels kan bilarna fungera som bilpool även för allmänheten under de tider då kommunens personal inte behöver dem.
– Man får åka ganska långt för att hitta något liknande. Helsingborg har haft en bilpool på försök och det finns i vissa bostadsrättsföreningar där, men i Båstad har det inte funnits, säger Patrik Johansson, verksamhetsutvecklare vid Båstads kommun.
Bilpoolen är en tjänst som köps av företaget Sunfleet. Företaget finns på 38 orter och genom att teckna sig för tjänsten får man som kommun eller privatperson tillgång till de fem bilarna i Båstad, liksom drygt 900 bilar på övriga orter.
– Vi kan faktiskt åka tåg till Göteborg och Stockholm och boka en bil där i samma system, säger Patrik Johansson.
Till en början kommer bara kommunens personal att kunna köra, men från den 1 november bjuds även allmänheten in på kvällar och helger.
Bilarna är av märket Volvo. Elbilarna har en körsträcka på 15 mil.
Rent ekonomiskt kostar bilpoolslösningen något mer än om kommunen hade köpt egna bilar. Å andra sidan är det en flexiblare lösning och man får en god medborgarservice på köpet.
På sikt finns det tankar på att bygga ut bilpoolssystemet genom att placera bilar även vid de nya stationerna i Båstad och Förslöv.
– Egentligen tar det här sin början i våra diskussioner kring hur vi ska göra kollektivtrafikresandet bättre och enklare. När vi nu får två nya stationer har vi tittat på om det finns några sätt som kommunen kan öka resandet på, säger Patrik Johansson.
En tågburen resenär skulle alltså kunna hoppa av på någon av stationerna och in i en bokad bilpoolsbil för att fortsätta färden till Torekov.
Vid stationerna skulle bilarna vara tillgängliga för allmänheten dygnet runt.
– Om vi får stor beläggning på de bilar vi har i Båstad vågar vi prova på andra ställen, säger Patrik Johansson.

Så fungerar det

Bilarna kan bokas måndag-torsdag från 16.30, fredag från 15 samt hela lördag och söndag.
Medlemmar betalar anslutningsavgift (395 kr), månadsavgift (149 kr), startavgift (25 kr), timpris (13-45 kr) och kilometerpris (3,30 kr).
Registrering och bokning på Sunfleets webbplats.
Gå till toppen