Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Upptaxering efter vd:s Porschekörning

Skatteverket upptaxerar Tema klasskort. Anledningen är vd:s privata bilresor och för vagt beskrivna konferensresor.

Skatteverket har granskat det Greviebaserade skolfotobolaget Tema klasskort. I granskningen har myndigheten hittat flera märkliga saker.
En av dem är den Porsche Panamera som företaget hyr och som vd:n, Magnus Bagge, brukar köra.
Under 2013 gjorde vd:n sammanlagt ett 90-tal resor med sportbilen mellan sina båda bostäder och sin arbetsplats i Grevie. Eftersom en resa mellan bostaden och arbetsplatsen aldrig kan betecknas som en tjänsteresa, innebär det att bilen måste beskattas som en förmån. Det har inte gjorts.
Eftersom bilen enligt uthyraren är extrautrustad för drygt 160 000 kronor innebär det att förmånsvärdet uppgår till 141 800 kronor.
Därutöver har vd:n låtit företaget betala bensinen. Skatteverket menar att vd:n själv ska betala sin bensin och uppskattar förmånsvärdet till 1 900 kronor per månad.
En annan av de saker som Skatteverket hittade när de granskade Tema klasskort är flera tveksamma konferensresor.
Det handlar om två resor till Åre, en till Genève och en till Antibes på franska rivieran. Skatteverket menar att det handlar om privata resor som resenärerna själva ska betala.
Vid de båda resorna till Åre deltog enbart vd:n och bolagets styrelseordförande. För den ena resan finns en specificerad mötesplan bara för en av de fem dagarna. När Skatteverket ringde till hotellet berättade personalen att vd:n checkade in angiven mötesdag, men att styrelseordföranden checkade in först två dagar senare. Skatteverket anser därför att trovärdigheten i mötesplanen kan ifrågasättas.
Vid resan till Antibes deltog åtta personer. Bara två av de fyra dagarna innehöll arbetsrelaterade aktiviteter, medan resen bestod av aktiviteter med syfte att "lära känna varandra under lättare former". Det håller inte för en konferensresa, menar Skatteverket som kräver sex timmars arbete per dag.
Det förmånspliktiga beloppet för resorna är drygt 220 000 kronor.
Magnus Bagge uppger att det aldrig har funnits någon avsikt att lura staten på pengar.
– Vi har gjort en bedömning och vi har gjort fel i den. Utifrån det har vi givetvis fått betala in till Skatteverket. Uppsåtet har inte varit att luras, säger han.
Vad gäller resorna säger Magnus Bagge att det verkligen handlar om konferensresor.
– Ja. Problemet är att vi inte har haft tillräcklig dokumentation och att det inte har varit tillräckligt uppstyrt med dagordning och agenda.
Vilka åtgärder har ni nu vidtagit?
– Vi ska se till att det finns fullvärdig dokumentation, säger Magnus Bagge.
Tema klasskort, med en omsättning på 88 miljoner kronor, ska betala ytterligare 149 912 kronor i arbetsgivaravgifter och moms. Företaget ska dessutom betala 20 418 kronor i skattetillägg. Företaget bestrider skattetillägget.
Gå till toppen