Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Maktskifte i fullmäktigesalen

Fullmäktige har valt nytt presidium. Det blev strid om två poster – som utföll till Bjärepartiets och Socialdemokraternas fördel.

Håkan Mörnstad blir ny ordförande i kommunfullmäktige.Bild: Mats Roslund HD/NST
På onsdagskvällen samlades den nya sammansättningen politiker i fullmäktigesalen. Några tunga politiska frågor stod inte på dagordningen – de kommer först nästa vecka då fullmäktige sammanträder igen –, men de nya maktförhållandena var ändå tydliga.
Under sammanträdet skulle politikerna enas om vem som blir Benkt Ragnarssons (M) efterträdare som kommunfullmäktiges ordförande.
Den nybildade mittkoalitionen bestående av Bjärepartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har tidigare fört fram Håkan Mörnstad (BP) som sitt alternativ. Det var också honom som de förde fram som förslag under sammanträdet.
Men Moderaterna ville inte ge sig utan kamp. De förde fram sin egen kandidat, Göran Brauer, och Kerstin Gustafsson (M) begärde votering om saken.
Fram rullades kommunens stora vita valurna, där var och en av de 41 ledamöterna fick lägga sin röst.
Miljöpartiet har som vi tidigare skrivit ingått en valteknisk samverkan med mittkoalitionen. Och Socialdemokraterna har sagt att de lägger ner sina röster. Omröstningen om ordförandeskapet utföll därför med 20 röster för Håkan Mörnstad och 13 röster för Göran Brauer. 8 röster var blanka.
Därmed har Bjärepartiet med stöd av sin mittkoalition tagit över ordförandeskapet på en av de mer symboliska posterna i kommunen.
Som första vice ordförande valdes utan motförslag Ann-Marie Johnsson (C).
Däremot begärde Kerstin Gustafsson (M) även votering kring andra vice ordföranden. Moderaternas förslag, återigen Göran Brauer, stod sig dock inte i konkurrens med Ann-Margret Kjellberg (S).
Benkt Ragnarsson (M), avgående fullmäktigeordförande, höll under kvällen ett kort anförande där han önskade den nytillträdande ordföranden lycka till och lämnade därefter över ordförandeklubban och den symboliska borgmästarkedjan.
Håkan Mörnstad (BP) tackade för förtroendet och lovade att "göra mitt allra bästa för att uppfylla era förväntningar". Sedan adresserade han Benkt Ragnarsson:
– Som din politiska motståndare under de senaste fyra åren har jag naturligtvis granskat dig kritiskt. Tyvärr kan jag inte finna annat än att jag måste ge dig de allra högsta vitsorden. Du har genomfört din uppgift på det objektiva sätt som det krävs av en trots allt politiskt färgad fullmäktigeledamot. Du har också lett mötena med fin stämning och utan onödiga formaliteter, sa han.
Under sammanträdet valdes även ny valberedning. Varje politiker fick dessutom möjlighet att presentera sig själv under två minuter. Presentationerna går att se i efterhand på kommunens webbplats.
Gå till toppen