Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Så mycket att se och känna"

Nu öppnar för första gången Nordisk salong på Dunkers. En utställning med ett minst sagt brett spektrum med allt från performance och videokonst till stickade skulpturer och ljuskonstverk.

– Här finns så många olika utryck och tekniker. Alla besökare får något de kan ta till sig, säger Sofia Orre, ordförande i Helsingborgs konstförening som arrangerar Nordisk salong 2014 i samarbete med Dunkers kulturhus.
– Det är så mycket att se och känna att vi hoppas folk gör flera besök.
När konstföreningen och Dunkers annonserade om utställningen fick man ett enormt gensvar. Drygt 1 500 konstnärer hörde av sig och ville vara med. Och när juryn, bestående av Magne Furuholmen, Kirse Junge-Stevnsborg, Bo Nilsson och Synnöve Rabb, samlades för att välja ut kandidaterna hade de 7 000 verk att välja mellan.
Efter fyra intensiva dagar för juryn återstod till sist 209 verk.
– Vi ville att processen skulle ske i demokratisk ordning. Juryn fick se verken på bild. De fick även veta titel och teknik. Men de fick inte veta namn, kön eller ålder på konstnären, säger AnnCatrin Gummesson, utställningsproducent och curator på Dunkers.
– Juryn har gjort sitt arbete med stor omsorg. Det har verkligen blivit en rik utställning, säger AnnCatrin Gummesson när hon och Sofia Orre visar runt i utställningsrummen.
LÄS MER:
Anatomiprofessors samlingar förvandlades till konst
De lyfter bland annat fram norska konstnären Charlotte Thiis-Evensen. Hon är Nordisk salongs stipendiat 2014 och visar två av sina videoverk. Det ena handlar om unga somaliska kvinnor som stillsamt och poetiskt visar våndan över om de ska använda hijab eller inte.
– Som juryn konstaterar så skriver hon ingen på näsan med sina verk, säger Sofia Orre.
Ett annat speciellt inslag inträffar lördag 25 oktober då danska Sophie Dupont genomför en performance i anslutning till sitt verk "Marking breath". Under en hel dag, med början klockan 08.01 och fram till solnedgången 17.45 kommer hon att undersöka den rituella repetitionen av det viktigaste i en människas liv – att andas.
– Hon börjar på trappan utanför Dunkers och från klockan tio när vi öppnar kommer hon sedan att sitta vid ett skrivbord i utställningshallen. Varje andetag blir en inristning på silver och det blir kvar här under resten av utställningstiden, säger AnnCatrin Gummesson.
Nordisk salong bjuder också in publiken att tycka till. I en omröstning får besökarna utse "Publikens favorit". Vinnande konstnär belönas med 5 000 kronor.

Nordisk salong 2014

VAD: 209 verk av 75 konstnärer från Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island visas. Alla verken är till salu.
VAR: Konsthallen på Dunkers kulturhus.
NÄR: Pågår från lördag 25 oktober till 11 januari 2015. Utställningen har vernissage fredag 24 oktober klockan 18. Den invigs av konstexperten Claes Moser, känd från bland annat SVT:s "Antikrundan".
Gå till toppen