Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klart med privat drift för Åsliden

Nästan sex år efter beslutet om att konkurrensutsätta servicehuset Åsliden är avtalet undertecknat. "Jag tror inte att de boende märker särskilt mycket", säger Monica Ehnberg, kommunens vård- och omsorgschef.

Åsliden i Östra Karup.Bild: Emma Lind HD/NST
Avtalet mellan kommunen och vårdföretaget Aleris undertecknades i dagarna. Det omfattar 15 sidor krav som företaget ska uppfylla när de tar hand om de äldre på Åsliden.
Kraven innefattar bland annat att det ska finnas personal tillgänglig dygnet runt, att de boendes läggtider ska baseras på trötthet och inte personalens schema samt att de boende ska få hjälp att utöva sina intressen så att vardagen känns meningsfull.
Monica Ehnberg, vård- och omsorgschef vid Båstads kommun, säger att det är precis samma krav som kommunen ställer på sig själv.
– Vi gör samma internkontroll hos entreprenören som i vår egen verksamhet, med bland annat brukarundersökningar. Vi går igenom dokumentation och intervjuar vård- och omsorgstagare, personal och enhetschef. Sedan återrapporteras det till politiken, säger Monica Ehnberg.
Aleris tar över driften av serviceboendet den 1 februari 2015. Rent praktiskt kommer de boende inte att märka särskilt mycket, om något alls.
All tillsvidareanställd personal har blivit erbjuden att antingen flytta över till Aleris eller att fortsätta sin tjänst i kommunen. Monica Ehnberg säger att det finns plats för alla oavsett vad de väljer.
– Om man stannar i kommunen har vi vakanser som vi kan erbjuda tills vidare. Vi har svårt att rekrytera personal till hemvården, säger hon.
Personalfrågan ska vara löst i början av november. Just nu annonserar Aleris dessutom efter ytterligare personal.
Åsliden får en ny enhetschef som är anställd av Aleris, liksom bland annat sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast.
Monica Ehnberg tror att kommunen har en del att lära av hur privata vårdbolag bedriver sin verksamhet, liksom att de har något att lära av kommunen.
– Lärande organisationer är bra. Det kommer att öka vår kunskap. Det behöver inte alltid handla om effektivitet, säger hon.
Hon nämner att Aleris har satsat på utbildning på ett annat sätt än vad kommunen har gjort, bland annat en kontaktmannaskapsutbildning.
Beslutet om att konkurrensutsätta Åsliden togs för snart sex år sedan. Sedan gick projektet i stå och kom inte igång igen förrän för ett år sedan. Sju företag lämnade anbud och Aleris vann, men tilldelningsbeslutet överklagades av en konkurrent och först nu i september blev det klart att rättsprocessen har nått sin ände när kammarrätten meddelade att de inte ger konkurrenten prövningstillstånd.
Entreprenadavtalet sträcker sig till september 2017, med möjlighet till en förlängning om tre år.
I nuläget finns inga direktiv om att konkurrensutsätta ytterligare serviceboenden.
Gå till toppen