Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Många ekonomibeslut för föräldrar

Att få barn innebär en stor förändring - inte minst för ekonomin. Förköp er inte, tänk långsiktigt och gör en hushållsbudget, är några av författarna Jenny Rosander Ney och Johanna Ögrens råd.

Att äta havregrynsgröt i en månad för att man köpt ett par dyra skor kanske funkar när man är själv, men blir svårt om man har barn. Att ta ut ersättning för fyra föräldradagar i veckan i stället för sju påverkar i hög grad plånboken. Och behöver man verkligen femton söta bodies till bebisen?
Långsiktiga beslut
När Jenny Rosander Ney och Johanna Ögren båda skulle bli föräldrar för första gången letade de utan framgång efter information om hur privatekonomin påverkas av att bli en familj. De bestämde sig för att själva skriva boken de saknade: "Mamma, pappa, pengar", och hoppas att den ska leda till mer prat men mindre bråk om pengar, och bättre ekonomi för många familjer.
– Vi hoppas också att man funderar över vad alla de här besluten kring föräldraskapet innebär ekonomiskt på lång sikt, säger Jenny Rosander Ney, som till vardags arbetar som ekonom.
Medveten om konsekvenser
När det gäller uttag av föräldraledighet måste varje familj ta sina egna beslut, fortsätter hon. Men det är viktigt att vara medveten om konsekvenserna.
– Jag tycker att man ska ha med de långsiktiga effekterna som en ganska stor del i diskussionen, inte bara "här och nu". Vad är bäst för barnet, vad händer med min pension, vad händer med arbetsmarknaden för min dotter om 25 år?
Hon rekommenderar kassakollen på Försäkringskassans hemsida, där man kan laborera med olika lösningar. En av hennes egna grundregler kring ekonomi är att det är fel att handla för pengar man inte har.
– Det är ju inte brottsligt. Men när man får familj har man ansvar för andra än sig själv. Det är andra som ska ha mat dagligdags, säger Jenny Rosander Ney.

Jenny Rosander Ney och Johanna Ögrens tips:

Handla till barnet

Vänta! Att förköpa sig är ett klassiskt misstag, och de flesta får saker. Av närstående kan man önska specifika grejer man behöver, typ bärsele.
Skaffa ny eller begagnad vagn i god tid. Nya vagnar kan ha lång beställningstid.
Köp fyra ombyten och eventuellt vinterkläder. Om man har barn som kräks mycket kan man komplettera senare. Ofta går det att ärva kläder från vänner och släktingar. Det är kul att köpa söta barnkläder, men barn växer snabbt och kläderna blir förstörda fort. Kom ihåg: Små barn bryr sig inte.
Öronproppar rekommenderas varmt om ni är två, sömn är viktigt.
Föräldraledigheten

Läs på! Den viktigaste informationen finns på Försäkringskassans sajt, laborera med dagar i kassakollen.
Fundera på hur ni ska fördela ledigheten, gör en budget efter det. Ju mindre pengar, desto tydligare att man måste prioritera.
När ni fördelar dagarna, ta även hänsyn till den framtida ekonomiska situationen. Föräldraledighet kan påverka lön och pension.
Det är klokt att spara pengar innan barnet föds, för att förgylla föräldraledigheten. Under graviditeten förändrar man ofta sina vanor och får mer över. Många har också en ganska lång förberedelsesträcka innan de blir gravida.
Att börja jobba igen

Nya villkor - sätt er ned och gör en ny budget.
Räkna med att vabben (vård av sjukt barn) kommer. Även om du tror att du har en viss inkomst kommer det nog aldrig att vara så.
Jobba deltid eller inte är en diskussion för varje familj. Beroende på vilken sorts jobb man har kanske man jobbar lika mycket ändå, men får mindre betalt. Det kan skapa mer stress. Om en förälder går ned i tid bör den andra kompensera för det, både med utgifter här och nu och med pensionssparande för den som arbetar mindre. Det ska man ta med i budgeten. Fråga er om ni har råd att leva ojämställt. Om ni går ned lika mycket i tid behöver ni inte kompensera.
Prata mycket med varandra om ekonomi.
Utgifter i vardagen

Kartlägg utgifterna. Konsumentverket har verktyg man kan använda och en norm man kan jämföra med.
Förhandla alla avtal: el, banker, telefoni, vatten och gas. Undersök om ni har hög elförbrukning och om ni kan förändra det.
Matkostnaderna är ofta höga i barnfamiljer. Planera, ät matlådor, ät efter säsong.
Köp och sälj begagnat, kläder och leksaker.
Att spara

Alla har inte råd att spara. Men om man har möjlighet, prioritera buffertsparande till hemmet och oförutsedda utgifter. Bor man i villa eller bostadsrätt händer saker för eller senare. En utdragen visdomstand kan kosta tusentals kronor.
Spara i andra hand till pension, i tredje hand till barnen, om man tycker att det är bra, och till egna nöjen om man har råd till det.
+Har man små marginaler kanske man ska lägga pengar som blir över på att göra något roligt med barnen i stället, som att gå till simhallen en gång i månaden.
Trygghet om något skulle hända

Att gifta sig ger den största juridiska tryggheten. Tänk annars på testamente och samboavtal.
Skriv testamente om ni lever i särkullsfamiljer eller har särskilda ägodelar som ska ses som enskild egendom, en sommarstuga man ärvt eller liknande.
Var realistisk. Ingen går in i äktenskap med ambitionen att skilja sig, men det kan hända. Prata om pengarna medan ni fortfarande tycker om varandra.
Om ni har råd, skaffa livförsäkring.
Gå till toppen