Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Avspärrad skolgård efter vattenproblem

Skolgården utanför Skogsbyns tillfälliga förskola har tidvis varit dränkt i vatten. Till helgen ska problemen åtgärdas.

Det var bråttom när Skogsbyns förskola skulle få nya, tillfälliga moduler i slutet av sommaren. Om det var på grund av det som man missade att dränera åkern innan man lade gräs är oklart, men odränerad är den. Med följd att stora delar av marken den senaste tiden har varit dränkt i vatten.
En förälder beskriver hur vattnet nått djup på 30 centimeter på sina håll, vilket är nog för vilket barn som helst att drunkna.
Drunkningsrisken fick också kommunen att sätta upp ett två meter högt stängsel som spärrar av barnens lekplats, inklusive gungor och sandlåda.
Berit Hjalmarsson, förskolechef på Skogsbyn, säger att det var självklart att spärra av när vattenmängderna var så stora.
– Med tanke på barnens säkerhet vill vi inte riskera att det händer någon olycka. Nu får barnen vara på andra delen av skolgården plus att de har möjlighet att vara på Ängsbyn och i skogen, säger hon.
Redan när personal och barn flyttade till modulerna – efter att gamla Skogsbyn stängts på grund av mögelfynd – var gräsmattan på skolgården kladdig och vattenfylld. Förhoppningen var att det skulle försvinna av sig självt, men i stället har det blivit värre.
I tisdags förra veckan var kommunen och entreprenören på plats för att diskutera lösningar. Det resulterade i att entreprenören åtog sig att dränera ytan den gångna helgen. Dock ställde de rikliga regnmängderna till det och man fick skjuta upp arbetet.
– De ansåg att det skulle skapa större problem på sikt, så deras bedömning var att det är bättre att vänta, säger Berit Hjalmarsson.
Nu är dräneringsarbetena planerade till denna helg. Berit Hjalmarsson hoppas att de blir av, även om det inte går någon egentlig nöd på barnen, som har andra ytor att röra sig på.
– Jag förstår att man reagerar som förälder, men om man tittar på helheten har de en bra utevistelse och det är säkert för dem när de är ute, säger hon.
Gå till toppen