Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Vill markera för allmänheten"

Företagets medel som påstås vara effektivt mot bland annat cancer bör bort från marknaden, anser Per-Åke Sandvold från verket.

Anders Sultan, vd för Ion Silver, saluför egna medlet Ionosil som effektivt mot cancer, ebola och en lång rad andra sjukdomar i den slutna Facebook-gruppen "Kolloidalt Silver 2.0". Han gör det trots att medlet inte ens får säljas som kosttillskott.
Detta avslöjande av HD/Sydsvenskan i lördagens och söndagens tidning har fått flera myndigheter att agera.
– Jag ska gå till en chefsjurist med en begäran om att göra en polisanmälan. Med största sannolikhet blir det så. Jag hoppas att polisen prioriterar den här typen av ärenden.
Det sa Per-Åke Sandvold, chef för Läkemedelsverkets enhet för kontroll av narkotika och olagliga läkemedel, i en intervju med HD/Sydsvenskan för några dagar sedan.
Nu uttrycker han sig inte fullt så tydligt. Beskedet är att chefsjuristen "utreder förutsättningarna" för en polisanmälan om brott mot läkemedelslagen. Myndigheten går igenom vilka bevis som kan åberopas och räknar med att detta arbete tar två veckor.
Parallellt med detta tänker Läkemedelsverket samråda med andra berörda myndigheter; Livsmedelsverket, Konsumentverket och Kemikalieinspektionen. Detta för att se vilka sanktionsmöjligheter som finns mot Ion Silver och vem som är bäst lämpad att utfärda ett saluförbud.
Per-Åke Sandvold har tidigare beskrivit syftet med insatserna så här:
– Det viktiga är att den här produkten (Ionosil) försvinner från marknaden, eller att man upphör med den här typen av medicinska påståenden.
Han säger också:
– Vi vill markera för allmänheten att man inte får göra påståenden utan att ha vetenskapliga bevis.
Anders Sultans saluföring bryter mot marknadsföringslagen. Det har Konsumentverket konstaterat utifrån tidningens granskning. Det kan, enligt Socialstyrelsen, också röra sig om brott mot patientsäkerhetslagen (tidigare kvacksalverilagen).
Gå till toppen