Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utreder nytt avtal om flyktingar

Migrationsverket vill att Båstad tar emot fler flyktingar. Nu utreder kommunen hur bostadsfrågan ska lösas.

Sedan 2010 har Båstad tagit emot 34 ensamkommande barn som anvisats plats i kommunen av Migrationsverket. Det hjälper inte på långa vägar, menar verket.
Under 2014 beräknas 6 500 barn komma till Sverige på egen hand. För att Båstad ska ta sitt ansvar bör kommunen enligt Migrationsverket utöka från dagens fyra till åtta platser. Eftersom handläggningstiden är omkring ett halvår innebär det 16 barn om året.
Politikerna i välfärdsutskottet behandlade frågan på sitt senaste sammanträde och beslutade att kommunen bör säga ja till ett utökat avtal gällande pojkar 15–17 år, men frågan ska även passera kommunstyrelsen och fullmäktige.
– Vi funderade på det redan innan Migrationsverket kontaktade oss. Vi har bra kompetens bland våra medarbetare och det går att ordna boende för dem, säger Åsa Ragnarsson (M), ordförande i välfärdsutskottet.
Däremot valde utskottet att återremittera Migrationsverkets andra förslag – om att utöka dagens 20 platser för nyanlända invandrare med uppehållstillstånd till det dubbla. Det skulle innebära 150 nyanlända invandrare om året.
– Vi var inte beredda att säga ja till det på mötet utan att belysa alla frågor ordentligt först. I första hand gäller frågorna hur vi löser boendet, säger Åsa Ragnarsson.
I praktiska ordalag betyder det att Båstadhem måste fixa lägenheter.
– Boendesituationen i Båstad är redan ansträngd, även unga familjer har svårt att hitta instegsboende. Det är en större fråga än bara mottagandet av flyktingar och man måste åtminstone ha tänkt till ordentligt och se att det är rimligt innan man säger ja, säger Åsa Ragnarsson.
Politikerna i välfärdsutskottet vill också att man först utreder hur de invandrare som hittills hamnat i Båstad har tagits om hand.
Förutom boendefrågan kommer SFI-undervisningen beröras, liksom skolan där trycket på tolkar, studiehandledning, modersmålsundervisning, språkintroduktion och elevhälsan ökar.
Fördelen med att teckna avtal är att kommunen tar kontroll över mottagandet. Utan avtal kommer Migrationsverket ändå att skicka nyanlända invandrare och ensamkommande barn, men utan att ta hänsyn till hur många platser som finns lediga vid varje givet tillfälle.
Under 2013 tog Båstad emot 21 nyanlända invandrare med uppehållstillstånd, varav tre var ensamkommande barn. Därutöver tog kommunen emot sju ensamkommande barn utan uppehållstillstånd.
I dagsläget befinner sig 34 asylsökande personer i kommunen. Boendet för ensamkommande barn, Skutan, är fullbelagt.
Om kommunstyrelsen och fullmäktige går på välfärdsutskottets linje och utökar avtalet om ensamkommande barn behövs ytterligare ett boende.
– Mest troligt är att vi köper eller hyr ytterligare en lokal. Det är önskvärt att det ligger nära Skutan, säger Åsa Ragnarsson.
Gå till toppen