Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fingerfärdig julslöjd i halm

Till Boarps hembygdspark är julen redan kommen. Tack vare noggranna slöjdare.

Två veckor före midsommar handplockade Viola Lundberg de bästa och längsta stråna från mitten av en åker i Övre Viarp. Sammanlagt blev det 45 dubbelnävar som fick ligga och torka i stallet.
Nu, nio måndagar under hösten, omvandlar flitiga fingrar halmen till juldekorationer som ska säljas på julmarknad till förmån för Bjäre härads hembygdsförening.
– De här har jag blötlagt ett dygn i stora baljor hemma. Man får bara se till att inte doppa vipparna, säger Viola Lundberg som har halmslöjdat sedan 1985.
Till sin hjälp har hon ett dussin ivriga människor som samlats i Hjärnarps prästgård i hembygdsparken i Boarp.
Herrarna skär av ojämnheter och delar stråna vid de så kallade knäna. Damerna står för konstnärligheten.Formerna är nästan oändliga. Det är stjärnor, kransar, tomtar, änglar, hjärtan, ringar, kottar, trebeningar och mobiler.
Förr i tiden borgade halmprydnader för god skörd och lycka i hemmet. Att tillverka halmslöjd i dag är på sätt och vis en kulturhistorisk gärning.
– Jag vet inte hur det ska bli om inte jag tar hand om det, säger Viola Lundberg.
Kanske var det kombinationen av vårens väta och sommarens torka som gjorde årets halm ganska lättarbetad. Eller att stråna växte i åkerns mitt.
Slöjdarna arbetar systematiskt och noggrant med de gröngula stråna mellan sina fingrar. Några av skapelserna är så små att man undrar om de är skapade av människohand.
God halmslöjd kan hålla i evigheter. Gunhild Adolfsson, som gör nästan mikroskopiskt små stjärnor inuti halvöppna bollar, säger att hon har en mobil som hängt framme i 20 eller 25 år.
– Man sprejar den med vatten någon gång i bland så håller den. Den ändrar färg, det gröna försvinner, men det är det enda som händer, säger hon.
Den 22 november är det dags för den årliga julmarknaden i Boarps hembygdspark. Då kommer 22 utställare och hembygdsföreningen säljer sin halmkonst.
Om den ger lycka och god skörd än i dag?
– Ja, varför inte? säger Viola Lundberg.
Gå till toppen