Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åstorp

Rekordung SD-politiker nytt oppositionsråd

Sverigedemokraten Eddie Ek, 19 år, valdes på måndagskvällen till oppositionsråd i Åstorps kommun, en avlönad halvtidtjänst som varit vakant i ett år.

Viss förvirring uppstod när punkten eventuella avsägelser och valärenden stod på kommunfullmäktiges dagordning och ordförande Per-Arne Håkansson (S) var på väg att klubba förbi punkten när Henrik Fridlund (SD) begärde ordet:
– Jag antar att ni syftar på valet av oppositionsråd, i så fall föreslår vi Eddie Ek.
Gunilla Karlsson (S) fyllde på:
– Det har kommit ett förslag till valberedningen och det är Eddie Ek. Och jag meddelar här att Socialdemokraterna inte kommer att delta i beslutet.
Därefter valdes nämnde Eddie Ek till oppositionsråd i Åstorps kommun, som sedan två veckor även är andre vice ordförande i kommunstyrelsen,
– Politiken driver mig, att kunna förändra samhället och Åstorp. Jag har redan varit aktiv i partiet i fyra år och det har varit mitt mål sedan förra valet att stå på listan i år, högt upp, säger Eddie Ek som tog tredjeplatsen på valsedeln.
Nyss fyllda 19 år blir Eddie Ek ett av Sveriges yngsta kommunal- eller oppositionsråd. I Helsingborg finns 20-årige Jonny Cato Hansson och i Lidköping Kajsa Ezelius, som tillträdde som 18-åring och också nyligen fyllt 19.
Sin ålder ser han inte som något problem på sitt nya uppdrag.
– Jag brukar inte säga att jag är oerfaren utan att jag vågar bli erfaren. Jag vet att jag kommer att åka på käftsmällar. Men jag har förtroendet från SD och jag ställer mig gärna till förfogande, säger Eddie Ek.
Han påpekar också att han inte är ensam om sin ungdom.
– Vi har nästan en SDU-avdelning i Åstorp, här finns många unga aktiva. Det kommer att synas i nämnderna.
– Målsättningen har varit att få ett ungt SD och det har vi fått, säger partikamraten Rolf Ottosson om utnämningen.
Oppositionsrådsposten är på halvtid och få medlemmar har möjlighet att kombinera detta med sitt ordinarie arbete, som skiftarbete och yrken med arbetsresor över hela landet, berättar Rolf Ottosson.
– Det blir omöjligt att kombinera. Och att sätta dit en 80-årig sur gubbe som jag, nej tack, skrattar han.
Eddie Ek är väl förberedd, tycker Rolf Ottosson.
– Vi har gått igenom med honom vad som väntar, det är en ingen dans på rosor, men vi är några gamlingar - jag, Gunilla Schmidt och Tony Wiklander, som ställer upp med vad vi kan, säger han.
I veckan väntar Eddie Eks första kommunstyrelsesammanträde. Vad är förväntningarna?
– Att vi har en bra samtalston även om vi står långt ifrån varandra och att vi försöker hitta samarbeten för Åstorps bästa.
Åstorp har stått utan oppositionsråd sedan Ulf G Persson (M) klev av posten och sina politiska uppdrag för ett år sedan. I december 2013 valdes Pontus Pålsson (M) till hans efterträdare som kommunstyrelsens andre vice ordförande. Dock under protester från några majoritetsföreträdare och han nekades därefter en elektronisk nyckel till kommunhuset, vilket hans företrädare haft. Anledningen var den konflikt som uppstått kring politikern och hans bemötande av de kommunala tjänstemännen. Och när Pontus Pålsson nominerades till oppositionsråd blev det avslag från majoritetens sida av arbetsmiljöskäl, sa kommunalrådet Ronny Sandberg (S).
Som största oppositionsparti efter höstens val blev dock SD som därmed fick möjligheten att tillsätta oppositionsrådsposten.
Gå till toppen