Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Godare potatis målet med skolköksutbildning

Hållbarhet, kvalitet, rostning och varmhållning – på måndagen fick skolkökspersonal i Båstad och kringliggande kommuner fördjupa sina kunskaper om potatis.

Intresseorganisationen Svensk potatis har fått en och en halv miljon kronor av Jordbruksverket. Med lika mycket eget kapital besöker de 13 skolor i landet för att utbilda skolkökspersonal i potatislära.
Sammanlagt medverkar ett 70-tal kommuner och på måndagen kom turnén till Båstad, dit skolkökspersonal från även Ängelholm, Laholm, Halmstad, Höganäs och Örkelljunga var inbjudna.
– Potatis är vårt baslivsmedel, men för få vet hur man behandlar det och vad det innehåller, säger Lars Elofson, informationsansvarig för Svensk potatis.
På förmiddagen fick deltagarna en teoretisk genomgång och på eftermiddagen fick de delta i laborationer i Strandängsskolans matsal.
I en av dem fick de lukta på oskalad potatis, nyskalad potatis, fyra dagar gammal skalad potatis och sju dagar gammal skalad potatis. Sedan kokades den.
– Ju närmare bäst före-datum, desto tydligare bismak, säger Eleonor Schütt, matkonsulent vid Hushållningssällskapet i Väst, som medverkade under utbildningsdagen.
I en annan laboration fick de smaka på nykokt potatis och jämföra med potatis som varmhållits.
– Vi har protokoll som de fyller i. Resultatet ska ut på Svensk potatis hemsida så att kunskapen kan spridas, säger Eleonor Schütt.
Enligt Lars Elofson har responsen från de skolor som varit med i projektet varit god. Han säger att kökspersonalen är medveten om att de inte hanterar potatisen optimalt och att de behöver vidareutbildning.
– Vi har tyvärr till viss del tappat kunskapen om hur man tillagar den på bästa sätt. Med små fel kan man förstöra mycket, säger han.
Under dagen deltog även odlare och packare, med syfte att få dem att förstå varandra bättre.
Förhoppningen är att det hela ska resultera i godare potatis för elever i svenska skolor.
– En perfekt potatis ska vara mjuk men inte klistrig. Det ska smaka potatis helt enkelt, säger Eleonor Schütt.
Gå till toppen