Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Löpande välgörenhet i och utanför buren

Förutom välgörande löpning på band tar arrangörerna bakom Helsingborg Marathon initiativ till en stafett mellan Helsingborg och Uppsala.

"Musikhjälpen" sänds i år från Uppsala, den 8–14 december, men insamlingen kommer att märkas ordentligt även i Helsingborg. Precis som i fjol uppförs en sex gånger sex meter stor glasbur på Kungstorget i centrum.
Buren utrustas med löpband som går varma för en god sak.
– Upplägget blir ungefär detsamma som senast. Skänker någon en hundring ska en kilometer springas på något av löpbanden. Eftersom initiativet var så populärt förra året hoppas vi nu kunna utöka antalet löpband från fyra till fem, säger Andreas Gartmyr, som tillsammans med Simon Wikstrand ligger bakom initiativet och Helsingborg Marathon.
I likhet med förra gången ska Andreas och Simon inte bara springa utan även bo i glasburen under den vecka som "Musikhjälpen" sänds.
Två av löpbanden kommer att vara vikta åt sponsorer. Övriga kan utnyttjas av vem som helst som har vägarna förbi och känner sig sugen på att kombinera motion och välgörenhet. Buren är öppen klockan 7.30–20 de flesta dagarna.
I fjol samlades 218 000 kronor in till "Musikhjälpen" via Helsingborg Marathons initiativ.
– Vi hoppas förstås springa in mer än så i år. 250 000 kronor känns inte orealistiskt, säger Simon Wikstrand.
I år går pengarna till kampen för att stoppa spridningen av hiv.
En del kringarrangemang, bland annat välgörenhetsauktioner, planeras runt löpbanden. Men Andreas och Simon har också tänkt långt utanför boxen.
– Till initiativet adderar vi en stafett som vi hoppas ska engagera många. En stafettpinne ska med hjälp av löpare färdas från Helsingborg till Uppsala. Därigenom får även de som inte har möjlighet att komma in och springa på löpbanden en chans att medverka aktivt.
Andreas och Simon hoppas att stafetten ska ge insamlingen extra uppmärksamhet och samtidigt visa vad som kan åstadkommas med gemensamma krafter. Sociala medier, speciellt Facebook, kommer förstås att spela en nyckelroll i sammanhanget.
Ambitionen är att stafettpinnen ska börja sin resa till Uppsala redan nästa vecka och nå målet, glasburen där "Musikhjälpens" programledare sitter, den 14 december. Att löparna springer den närmaste vägen är inte alls nödvändigt.
– För att man ska få ta emot stafettpinnen måste man ha ordnat någon att lämna över den till. Annars lämnar vi detta helt åt deltagarna. Man kan se det som ett spännande socialt experiment, säger Simon Wikstrand.
Han och kollegan har en del på gång innan de kliver in i glasburen. Vid midnatt, mellan den 15 och 16 november, öppnar anmälan till 2015 års upplaga av Helsingborg Marathon. Det är klart att loppet kommer att äga rum lördagen den 12 september.
Gå till toppen