Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mittkoalition måste styra med M-budget

Att styra en kommun med någon annans budget? Kan det fungera? Det är hur som helst precis vad den nybildade mittkoalitionen i Båstad måste försöka.

Som mittkoalitionens största parti måste Bjärepartiet och Bo Wendt ändå förlita sig på andras budget.Bild: Mats Roslund HD/NST Mats Roslund
För knappt fyra veckor sedan skrev Bjärepartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna avtal med varandra. Därmed hade de bildat mittkoalitionen och säkerställt en styrande roll de kommande fyra åren.
I avtalet står det att de ska föra "en samlad politik" och att de ska "framlägga gemensamma förslag till mål och budget".
Men när nästa års budget nu är på gång, visar det sig att mittkoalitionen inte alls lägger fram ett gemensamt förslag.
I stället lägger ett av partierna – Centerpartiet – budget med någon helt annan, nämligen oppositionspartierna Moderaterna och Folkpartiet.
Gösta Gebauer, ordförande för Centerpartiets kommunkrets, tycker inte att det är något konstigt alls.
– Jag tycker inte att det är konstigt, säger han.
Inte heller Bo Wendt, Bjärepartiets ordförande, ser några konstigheter i uppgörelsen trots att hans parti alltså måste styra utifrån någon annans budget.
– Det är lite så vi ska jobba, över gränserna, säger han.
När de båda får förklara vad som har hänt säger de att budgetförhandlingarna påbörjades långt innan koalitionsavtalet skrevs. De säger också att det hade varit för stressigt att arbeta fram ett helt nytt budgetförslag nu.
– Vi gick in ganska hårt eftersom vi tycker att upplåningen måste minska. Sedan möttes vi hyfsat med Moderaterna och under tiden jobbade jag med att få ihop en allians. Vi sa att vi ville ha en bred allians med Moderaterna och Bjärepartiet, men vi kom aldrig överens om det, säger Gösta Gebauer.
I stället blev resultatet en koalition med Bjärepartiet och Kristdemokraterna, samt en investeringsbudget tillsammans med Moderaterna och Folkpartiet. När det gäller driftsbudgeten köpte Centerpartiet Moderaternas och Folkpartiets förslag rakt av.
Hur mycket centerpolitik finns det i budgetförslaget?
– Vi har sänkt investeringsbudgeten med cirka 60 miljoner kronor. Men vi vill ha en nybyggd skola i Grevie, den hade de inte med i sitt budgetförslag från början, säger Gösta Gebauer.
Trots att Bjärepartiet inte har medverkat vid budgetförhandlingarna har de hållits informerade om hur de fortlöpt. De har också beslutat att stödja både investerings- och driftsbudgeten.
– Vi och Centerpartiet tyckte båda att investeringarna var för höga. Sedan har Centern påverkat M och FP och arbetat ner det här till 172 miljoner i investeringar nästa år. De har gjort ett bra jobb. Och vi stödjer M och FP:s driftsbudget eftersom vi inte har hunnit göra någon egen, säger Bo Wendt.
Han ser egentligen inga problem alls med att styra en kommun med någon annans budget.
– Det är inte så stora skillnader. Bjärepartiets förslag avvek fem eller sex miljoner. Vi ska inte in och röra på de ramar som fullmäktige har satt när vi kan genomföra våra hjärtefrågor ändå.
Varken Bo Wendt eller Gösta Gebauer tror att budgetsamarbetet med Moderaterna och Folkpartiet kommer att innebära några problem inom mittkoalitionen.
Det tror inte heller Ingrid Edgarsdotter, som toppar valsedeln hos det tredje mittkoalitionspartiet, Kristdemokraterna.
– Jag kan tycka att det är jättebra om man är överens om en budget på bred front, då behöver man inte bråka så mycket, säger hon.
Gå till toppen