Kultur

"Det är väl nån däruppe som gillar mig"

I sin nyutkomna självbiografi "Dö aldrig nyfiken!" avslöjar skådespelaren Johannes Brost allt från ett minst sagt händelserikt liv. När vi når honom på telefon avslöjar han dessutom att han kommer att spela på Fredriksdalsteatern nästa sommar.

Den här intervjun publicerades första gången i november 2014, men ompubliceras med anledning av Johannes Brosts bortgång.
På söndag 9 november ska Johannes Brost prata om sin nyutkomna bok på Helsingborgs stadsbibliotek. Den har redan resulterat i en del braskande rubriker i kvällstidningarna. Bland annat om hans korta romans med Gunilla Persson från "Svenska Hollywoodfruar" och när han blev brutalt misshandlad av skådespelarkollegan Örjan Ramberg på en restaurang i Stockholm på 80-talet.
I boken berättar också om när han dömdes för att ha använt kokain och förstås alla kvinnohistorier.
– För ganska länge sedan läste jag Hollywoodstjärnan Errol Flynns memoarer, "My wicked, wicked ways". Den är helt vansinnig. Där finns inga omskrivningar över huvudtaget. Det är pang på hela tiden. Den boken har varit min ledstjärna. Jag ville berätta som det verkligen var, säger Johannes Brost.
Tanken på en självbiografi har funnits ganska länge. Men när författarna Martin Svensson och Leif Eriksson hörde av sig blev det verklighet.
– Vi träffades många, många gånger. De satt med mig med två bandspelare påslagna. Jag var noga med att de skulle få fram mina egna formuleringar.
I "Dö inte nyfiken!" berättar Johannes Brost också om ett tillfälle då han var nära att mista livet. Han och en kompis var på väg till Malmö med kompisens Porsche när olyckan var framme. Bilen for av vägen i en allé, undvek mirakulöst träden och voltade flera varv. Varken Johannes eller kompisen hade bilbälte, men trots de undkom de kraschen med mindre blessyrer.
– Det är väl nån där uppe som trots allt gillar mig, säger Johannes.
Titeln på boken kommer från Johannes mamma, skådespelerskan Gudrun Brost som gick bort 1993. Hon upprepade ständigt och jämt "dö inte nyfiken". Något som Johannes onekligen tagit på allvar.
– Om jag ångrar något? Nej, jag tänker inte så. Om man går omkring och ångrar sig blir man lätt bitter. Jag har aldrig gjort någon annan illa eller ont. Däremot har jag gjort mina felsteg hit och dit, säger han.
En av Johannes Brost mest kända roller är förstås som Joker i SVT:s långkörare "Rederiet". En serie som gick i tio år mellan 1992 och 2002.
– Det var en fantastisk tid. Jag hade familj på den tiden och det var rätt skönt att gå till ett fast jobb varje dag.
Men rollen som Joker hade också en baksida.
– Jag blev så förknippad med rollen att jag under många år efteråt inte fick några film- och tv-jobb. Det sörjde jag. Även om jag hade jobb på teatrarna.
Vändpunkten kom när Ulf Malmros först gav Johannes en roll i "Bröllopsfotografen" och sedan unge regissören Axel Petersén castade honom i huvudrollen i filmen "Avalon". En roll som Johannes Brost belönades med en guldbagge för 2013.
– Det är klart att det betydde väldigt mycket för mig. Fråga vilken skådespelare som helst, det är klart att de vill gå hem med guldbaggen för bästa huvudroll.
I dag har 68-årigen fullt upp. Han har spelat Strindbergs "Dödsdansen" på Skottorps slott. Snart väntar premiären på Martina Montelius uppsättning "Född ond" på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm, där Johannes Brost och Ewa Fröling spelar mot varandra.
– Och så har jag precis sagt ja till Eva Rydberg. Jag kommer alltså att spela på Fredriksdal till sommaren.
Och det avslöjar du så där i förbigående?
– Haha, ja, men jag får inte berätta vad det är för föreställning. Det vill Eva själv gå ut med.
Läs alla artiklar om: Johannes Brost 1946-2018
Gå till toppen