Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kulturcentrum på politikernas bord

Planer på ett kulturcentrum i Norrvikens trädgårdar har funnits i flera år. Nu ansöker Ulla och Gustav Kraitz stiftelse om att få slippa de kostnader exempelvis ett framtida bygglov innebär.

Redan år 2000 bildades en stiftelse med syfte att uppföra och driva ett kulturcentrum i Norrvikens trädgårdar. I projektet ingår utställningshall, konsertsal, kafeteria, designbutik och skulpturpark.
Hela projektet är ideellt och är tänkt att finansieras med donationer och bidrag.
– Det kommer att vara självgående. Vi kommer att vara självförsörjande, säger konstnär Gustav Kraitz som är en av flera som ingår i stiftelsens styrelse.
Stiftelsen har skickat in en förfrågan till kommunen om att slippa belastas med kostnader för kommunal administration som exempelvis bygglov.
Frågan finns med som ett ärende i samband med ett kommunstyrelsesammanträde i nästa vecka.Förslaget till beslut är att Båstad kommun bidrar till ett kulturcentrum med 100 000 kronor.
– Vi får se vad de beslutar, säger Gustav Kraitz.
Kulturcenter Ravinen är ritat av arkitekt Johan Celsing och placeringen är tänkt vid den bäckravin som finns nära entrén till Norrviken.
Storleken är på omkring 3 000 kvadratmeter och tanken är att det ska vara ett centrum för konst och design från framförallt de nordiska länderna.
Redan i år räknar stiftelsen med att kunna lämna in en bygglovsansökan. Sedan ser Gustav Kraitz framför sig att det kan gå fort.
– Om ett och ett halvt år är det färdigt om vi får bygglov. Vi är beredda så fort finansieringen är klar. 70 000 besökare om året räknar vi med, säger Gustav Kraitz.
Kostnaden för att uppföra anläggningen beräknas till 60 miljoner kronor. Planeringen är att uppförandet kan genomföras utan att några lån behöver tas.
– Många är intresserade av projektet och är villiga att ge. Vi har en grunddonation på tio miljoner kronor, säger Gustav Kraitz.
Driften av anläggningen beräknas kosta fem miljoner kronor om året. För att säkra driften under de första åren vill stiftelsen att det finns tio miljoner extra i kassan.
Båstad kommun ser ett kulturcentrum som något som kan förväntas få stor betydelse för utvecklingen av kulturlivet i kommunen samt som ett utflyktsmål och en mötesplats.
Gå till toppen