Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slut för porträttfotografering i skola

Från och med nu blir det inga fler porträttbilder tagna i skolan. Det har kommunens rektorer beslutat. Däremot fortsätter klassfotograferingarna.

De senaste åren har debatten om en kostnadsfri skola blossat upp på flera håll i landet varje höst. Skälet är skolfotograferingarna, som brukar resultera i omfattande fotopaket hem för påseende.
När Dagens nyheter frågade Kronofogdemyndigheten för drygt en månad sedan hade myndigheten hittills i år fått in 2 800 ansökningar om betalningsförelägganden relaterade till skolfotograferingar.
Skuldsättningen har ökat de senaste åren. Mellan 2011 och 2013 ökade antalet ansökningar med 62 procent till 4 551. 2013 var svenska föräldrar skyldiga skolfotoföretagen 2,8 miljoner kronor.
Flera kommuner har reagerat genom att sätta stopp för skolfotograferingar. Nu reagerar även Båstad.
– Jag fick en fråga från en förälder om det här i slutet av september. Jag lovade att ta upp det i ledningsgruppen och nu har vi gjort det, säger Birgitte Dahlin, skolchef.
Resultatet är att kommunens rektorer och förskolechefer förbjuder individuell porträttfotografering.
– Vi måste leva upp till skollagen och enligt den ska skolan vara avgiftsfri, säger Birgitte Dahlin som poängterar att beslutet har fattats av rektorerna och förskolecheferna.
I ett brev till föräldrar med barn i skola och förskola skriver Birgitte Dahlin:
"Alla föräldrar har inte ekonomiska möjligheter att betala för de dyra individuella bilderna. Man måste då fundera på om det är rätt att utsätta barn och elever för den besvikelse det blir när en förälder måste säga nej - och säga nej till något som skolan upplåtit sin tid till".
Rent praktiskt är det föräldraföreningarna som organiserar skolfotograferingarna genom att sluta avtal med valfritt skolfotoföretag. De senaste tre åren har samtliga kommunala skolor i Båstad omfattats av ett och samma avtal, som nu löper ut.
Björn Olofsson, avgående ordförande för föräldraföreningen på Strandängsskolan, säger att diskussionen om skolfotograferingens vara eller icke vara är nya. När det senaste avtalet skrevs för tre år sedan fördes den enligt honom inte alls.
– Det var självklart att teckna avtal då, säger han.
Men nu måste föräldraföreningarna ta i frågan eftersom förutsättningarna har ändrats. Även om de skulle vilja fortsätta med porträttfotografering kommer inte skolorna att tillåta att det görs på skoltid.
– Nej, inte på skoltid i våra skolor. Det är precis det vi har satt stopp för, säger Birgitte Dahlin.
Däremot kommer skolorna även fortsättningsvis att tillåtta gruppfotografering av eleverna klassvis, även om det innebär att föräldrarna får en skolkatalog hem för påseende.
Rimmar inte det lika illa med kraven på en avgiftsfri skola?
– Det har vi inte diskuterat i det här skedet. Det kanske man borde göra. Jag tror att den här frågan bara har börjat och kommer att bli betydligt större. Det finns en social aspekt, alla har inte råd att betala och det finns människor som riskerar att hamna hos kronofogden, säger Birgitte Dahlin.
För skolans egen del finns det enligt henne ingen anledning att behålla skolkatalogerna.
– De kan användas till exempel när vi har vikarie, men man kunde lika väl använda foton som är tagna med en surfplatta eller mobiltelefon. Skolan står inte och faller med att det finns en skolkatalog, säger Birgitte Dahlin.
Gå till toppen