Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föräldrar kräver ersättning för 168 förstörda byxor

Det sträva golvet på Östra Karups nya förskola har förstört 168 par byxor. Nu skickar kommunen föräldrarnas ersättningsanspråk vidare till försäkringsbolaget.

Sedan den nya, runda förskolan i Östra Karup slog upp sina dörrar för barnen i maj 2013 har många föräldrar fått köra skytteltrafik till klädbutikerna.
Anledningen är att golvet sliter ovanligt mycket på barnens byxor och strumpor.
Redan de första månaderna reagerade flera föräldrar på att barnen fick hål på knäna på sina byxor. Ett problem som blev allt mer uppenbart efter sommaren, när utelekarna blev allt färre.
Efter ett tag blev det tydligt att de hålslitna byxorna hängde ihop med den nya förskolans linoleumgolv och en omfattande mejlväxling mellan föräldrar, föräldraföreningen och kommunen tog vid.
Det resulterade i flera möten och att skolchefen och ordföranden i välfärdsutskottet fick se 16 par slitna byxor som bevis på att något var fel.
I november 2013 satte kommunen in extra golvvård på förskolan för att komma till rätta med problemen. Men trots tre behandlingar blev det inte bättre.
"Majoriteten av föräldrarna på förskolan är upprörda gällande ett mycket övertrasserat klädkonto", skrev en förälder när barnen fortsatte att komma hem med hål på knäna.
I mars 2014 gav sig golvtillverkaren Tarkett i kast med klagomålen och beställde en slipning på hela förskolan. Men utan resultat.
"Fortfarande förstör golven kläderna och vi lappar och lagar och köper nya byxor hela tiden. Vi har lagt ner en mindre förmögenhet på byxor", skrev en förälder i maj i år.
Sedan hände inget och i augusti i år påpekade en förälder att det verkligen, över ett år efter att problemet uppdagades första gången, var dags att göra något: "Nu börjar alla föräldrar/vårdnadshavare verkligen tröttna på att bli ignorerade i detta ärende".
Efter att kommunen tagit kontakt med golvtillverkaren lovade de att ta nya tag för att lösa problemen. De slipade ner och lade på ny lack.
Enligt Fredrik Jönsson, projektingenjör på Båstads kommun som har tagit emot klagomålen, är problemet nu löst.
– Teorin är att golvet har varit för strävt, säger han.
Varför golvet har varit för strävt är däremot en gåta. Enligt skötselråden ska golvet putsas med en särskild slipmaskin innan det tas i bruk om det läggs i förskolemiljö. Det har man också gjort.
– Vi vet egentligen inte varför det har blivit så, säger Fredrik Jönsson.
I somras krävde Östra Karups föräldraförening att kommunen ska betala tillbaka två månaders förskoleavgift. Det har inte kommunen gått med på. I stället har föräldrarna uppmanats att skicka in sina ersättningsanspråk var för sig.
Fram till i dag har 12 föräldrar krävt ersättning för sammanlagt 168 par byxor och ett stort antal strumpor. Ersättningsanspråken uppgår till 30 690 kronor.
Läs även vad försäkringsbolaget säger.

Det här kräver föräldrarna

På ett och ett halvt år har barnen på Östra Karups förskola sammanlagt slitit ut 168 byxor. Det är vad föräldrarna kräver ersättning för av kommunen.
Här är anspråken:
13 byxor för 1 950 kr.
8 byxor och strumpor för 1 800 kr.
8 byxor och strumpor för 1 800 kr.
31 byxor och 10 lagningsmärken för 4 950 kr, plus reseersättning för tio inköpsresor.
17 byxor för 2550 kr.
31 byxor för 4650 kr.
17 byxor, 30 par strumpor och timpeng för lagning för 4 950 kr.
7 byxor och lagning för 2 250 kr.
16 byxor och 20 par strumpor för 2940 kr.
11 byxor för 1 639 kr.
3 byxor för 597 kr.
6 byxor och strumpor för 1 064 kr.
Gå till toppen